image
Sursa foto: AFP

Amnesty International: Guvernele ar trebui trase la răspundere pentru decesele cadrelor medicale în perioada pandemiei

Peste 3.000 de cadre medicale au decedat la nivel mondial din cauza COVID-19, iar guvernele lumii ar trebui să fie trase la răspundere pentru aceste decese, susține luni organizația pentru drepturile omului Amnesty International.

Rusia, Marea Britanie și Statele Unite sunt țările care au înregistrat cele mai multe decese provocate de noul tip de coronavirus în rândul cadrelor medicale, se arată în raportul Amnesty International intitulat „Global: Cadre medicale reduse la tăcere, expuse și atacate”.

Amnesty International a analizat situația cadrelor medicale din 79 de țări în perioada pandemiei, informează CNN.

Potrivit raportului, în Rusia s-au înregistrat 545 de decese în rândul cadrelor medicale, în Marea Britanie 540 (printre care și 262 de asistenți sociali), iar în Statele Unite au decedat până în prezent din cauza COVID-19 507 cadre medicale.

„Statele care încă nu au ajuns în faza de vârf a pandemiei nu trebuie să repete greșelile guvernelor care au eșuat în a proteja drepturile angajaților, fapt care a dus la consecințe devastatoare”, spune Sanhita Ambast, consilier pe probleme economice, sociale și culturale la Amnesty Interational.

Amnesty: Autoritățile au pus presiune pe cadrele medicale care trăgeau semnale de alarmă

Potrivit raportului Amnesty International, cadrele medicale au fost supuse unor presiuni foarte mari din partea unor guverne după ce au reclamat lipsurile din sistemul de sănătate. Angajații din sistemul sanitar au fost amenințați inclusiv cu închisoarea, violența sau neplata salariilor.

Doi medici din Rusia au fost amendați și sancționați disciplinar la locul de muncă după ce au atras atenția cu privire la lipsa echipamentelor de protecție, notează Amnesty, citată de gandul.ro.

„Angajații din sistemul sanitar care se află în prima linie sunt primii care știu dacă măsurile guvernamentale funcționează, iar autoritățile care vor să îi reducă la tăcere nu pot susține în mod credibil că sănătatea reprezintă o prioritate pentru ele”, spune Ambast.

Un medic egiptean a declarat pentru Amnesty International, sub protecția anonimatului, că doctorii care vorbesc deschis despre condițiile de lucru au fost amenințați inclusiv cu moartea.

„Mulți (medici, n. red.) preferă să își achiziționeze echipamente de protecție din banii lor pentru a evita aceste situații. Autoritățile îi obligă pe medici să aleagă între moarte și închisoare”, a declarat medicul egiptean pentru Amnesty.

Potrivit organizației, numărul total al cadrelor medicale care au murit din cauza COVID-19 și a lipsei echipamentelor de protecție este, în realitate, mult mai mare, dat fiind faptul că unele state nu raportează informații în acest sens.

Numărul total de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus a depășit săptămâna trecută 12 milioane la nivel mondial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: