image
Sursa foto: nasa.gov

Un mare mister galactic: De ce unele galaxii timpurii au oprit formarea stelară în urmă cu 12 miliarde de ani

Galaxiile care s-au format în primele câteva miliarde de ani după Big Bang ar fi trebuit să ducă vieți îndelungate și sănătoase. Până la urma urmei, aceste galaxii au fost formate cu surse bogate de hidrogen, tocmai combustibilul necesar pentru continuarea formării stelare.

Acum, noi observații au dezvăluit galaxii „secătuite” care au oprit procesul de formare stelară, iar astronomii nu știu de ce.

O echipă internațională de astronomi a studiat un grup de șase galaxii timpurii cu ajutorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) și a Telescopului Spațial Hubble. Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature, scrie Descopera.ro.

Acele galaxii au fost alese pentru că sunt cunoscute a fi „secătuite”, având un proces de formare stelară aproape inexistent. Anterior, astronomii credeau că ceva a intervenit pentru a opri procesul de formare stelară.

„Cele mai masive galaxii din Univers au trăit vieți rapide și furioase”

„Cele mai masive galaxii din Univers au trăit vieți rapide și furioase, creând stele într-un interval de timp remarcabil de scurt. Gazul, combustibilul procesării de formare stelare, ar trebui să existe din abundență în aceste vremuri timpurii ale Universului. Noi am crezut inițial că aceste galaxii secătuite au oprit procesul cu doar câteva miliarde de ani după Big Bang. În studiul nostru, noi am concluzionat că aceste galaxii timpurii nu au oprit cu adevărat formarea stelară, ci mai degrabă au rămas fără combustibil”, a explicat Kate Whitaker, autor principal al studiului și profesor de astronomie la Universitatea din Massachusetts, Amherst.

De obicei, aceste tipuri de galaxii sunt atât de îndepărtate încât sunt imposibil de elucidat, însă oamenii de știință au apelat la un truc. Aceștia au folosit „lentile gravitaționale” pentru a amplifica imaginile galaxiilor dorite.

„Nu înțelegem încă de ce s-a întâmplat asta”

Contrar așteptărilor, echipa a descoperit că nu a existat o scădere bruscă a abilității galaxiilor de a transforma gazul rece în stele. În schimb, stelele duceau lipsă în totalitate de gazul rece.

„Nu înțelegem încă de ce s-a întâmplat asta, însă o posibilă explicație ar fi că principala sursă de combustibil pentru galaxie a fost întreruptă sau poate că o gaură neagră supermasivă produce energie care face gazul din galaxie să fie fierbinte”, a precizat Christina Williams, astronom la Universitatea din Arizona și unul dintre autorii cercetărilor.

„În esență, asta înseamnă că galaxiile nu mai sunt capabile să repornească procesul de formare stelară odată ce rămân fără combustibil”, a adăugat Williams.

„Un mister pe care cu toții ne dorim să îl elucidăm”

Totuși, ce anume înlătură gazul rece din galaxii? Astronomii sunt nedumeriți și vor trebui să continue observațiile pentru a găsi indicii despre acest mare mister galactic.

„Încă mai avem multe de învățat despre motivul pentru care mare parte din galaxiile masive s-au format atât de devreme în Univers și de ce și-au oprit procesul de formare stelară”, a adăugat Whitaker.

„Simplul fapt că aceste bestii masive ale cosmosului au format 100 de miliarde de stele în decurs de 1 miliard de ani și apoi au oprit brusc formarea stelară este un mister pe care cu toții ne dorim să îl elucidăm”, au mai subliniat astronomii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: