image
Sursa foto: europa.eu

Eurodeputați: „RM are azi cel mai reformist şi mai proeuropean Guvern din ultimii 30 de ani; Priviţi-o ca pe o mare şansă!”

După căderea regimului Plahotniuc, Republica Moldova trebuie sprijinită tehnic, politic şi mai ales, financiar, pentru a implementa reformele necesare. Declaraţiile au fost făcute în plenul Parlamentului European, unde noii eurodeputaţi au discutat despre situația din Republica Moldova. Potrivit acestora, noul guvern de la Chişinău are nevoie de susţinere conform principiului „mai mult pentru mai mult”. Declaraţiile au fost făcute în plenul Parlamentului European, unde noii eurodeputaţi au discutat despre situația din Republica Moldova.

„Poporul Republicii Moldova a cerut schimbare, a cerut reforme care să ducă ţara înainte. Lucrul acesta a devenit din în ce mai evident recent. Uniunea Europeană a urmărit situaţia din ultimele luni, dar şi din anii precedenţi, ca vecini şi parteneri dar mai ales ca prieteni ai poporului din Republica Moldova şi ne bucurăm că Moldova are acum un guvern hotorât să lupte cu corupţia şi să reformeze ţara”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Mogherini a mai declarat că după invalidarea alegerilor din Chişinău de vara trecută, relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a ajuns într-o stare critică, iar blocul comunitar s-a văzut nevoit să ia decizii neplăcute dar necesare, precum suspendarea asistenţei financiare.

„După cum ştiţi, pregătim măsuri concrete ca să susţinem ţara pe baza reformelor prevăzute în Acordul de Asociere. O parte din aceste măsuri presupun şi deblocarea asistenţei care până acum a fost suspendată. Deja s-a confirmat că noul Consiliu de Asociere cu Republica Moldova va avea loc în toamnă”, a adăugat șefa diplomației europene.

Federica Mogherini a mai declarat că Uniunea Europeană apreciază intenţiile bune exprimate de noua guvernare, dar că „ceea ce va conta va fi implementarea acestor intenţii şi schimbările reale şi concrete în ţară”.

„În acest spirit, noi vrem să continuăm să susţinem procesul de reforme. Noi nu facem politică şi nu ne amestecăm în politica internă a ţării, ci relaţionăm cu instituţiile pe baza programelor, pe baza conţinutului de reformă şi cred că acest moment reprezintă o oportunitate pentru această ţară”, a mai spus Mogherini.

„În legislatura precedentă am avut multe dezbateri despre Moldova şi nici una n-a fost pozitivă. Sunt mai mult decât fericit, sunt realmente uşurat că ţara aceasta se transformă, în cele din urmă, dintr-un stat capturat într-o democraţie care îşi revine. Este o victorie uriaşă pentru toţi moldovenii care au votat pentru schimbare. Noul prim-ministru este Maia Sandu are o mulţime de provocări pe care le-a menţionat Federica Mogherini: lupta împotriva corupţiiei, reforma justiţiei, depolitizarea administraţiei de stat”, a declarat și David McAllister, europarlamentar din grupul Partidului Popular European.

„Salut cu tărie această „revoluţie liniştită” care a avut loc în iunie curent împotriva politicii statului capturat, a oligarhizării şi sistemului corupţiei de stat. Noul Guvern al Republicii Moldova are nevoie de susţinerea şi de solidaritatea noastră, conform principiului mai mult pentru mai mult”, a menționat și Petras Austrevicius, din grupul „Renew Europe”.

„Regimul corupt Plahotniuc a lăsat urme adânci. Instituţii de stat, sistemul juridic, Procuratura, mass-media... toate se găseau sub puterea sa. Acum este momentul de a restabili funcţionalitatea institţiilor democratice şi de a opri procesele politice împotriva celor care au fost acuzaţi pe nedrept”, a punctat Helmut Scholz, din grupul confederal al Stângii Unite Europene.

„Societatea civilă şi juraliştii au fost în tot acest timp gardieni ai statului de drept şi ai democraţiei şi aş vrea să salut deschiderea Guvernului pentru a transforma statul într-un partener de încredere al societăţii civile. Moldova trebuie sprijinită tehnic, politic şi mai ales financiar pentru a implementa aceste reforme. Vă cer acest efort pentru că Moldova merită să fie în Uniunea Europeană”, a spus și Ramona Strugariu, grupul „Renew Europe”.

„Republica Moldova are astăzi cel mai reformist şi cel mai pro-european Guvern din ultimii 30 de ani. În urmă cu trei săptămâni m-am aflat într-o misiune oficială a Parlamentului European în Republica Moldova. Am avut întâlniri cu prim-ministrul Republicii Moldova şi cu alţi oameni politici. Am plecat încurajat şi optimist de acolo. Actualul Guvern al Republicii Moldova doreşte apropierea ţării de Uniunea Europeană, doreşte restabilirea încrederii în instituţiile statului, inclusiv în justiţie”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar din grupul Partidului Popular European.

„Trebuie soluţii şi finanţare pentru a contracara efectele războiului hibrid de la frontiera noastră, a Uniunii Europene, frontiera de est. Strucuturile de securitate, mai ales Ministerul Afacerilor Interne din Chişinău, trebuie integrate în ecosistem. Ministrul Andrei Năstase, vicepremier, este un garant pentru un asemenea proiect, alături de întreg Guvernul de la Chişinău. Totodată, trebuie finanţată educaţia timpurie în privinţa valorilor democraţiei. Este o investiţie în viitor. Guvernul de la Chişinău ne poate fi partener. Priviţi-o ca pe o mare şansă!”, a spus Rareș Bogdan, din grupul Partidului Popular European.

„Niciun politician nu poate spune care-i viitorul acestei ţări aflată între Ucraina, Transnistria controlată de Mosocova şi frontiera Uniunii Europene. Concluzie - daţi perspectivă europeană Republicii Moldova! Altfel, va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp”, a punctat și Traian Băsescu, europarlamentar în grupul Partidului Popular European.

La finalul discuţiilor din plenul Parlamentului European, Federica Moherini a spus că Republica Moldova poate conta pe Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: