image
Sursa foto: Getty Images

Rușii au recunoscut că au inhalat amoniac

Medicul selecţionatei Rusiei, Eduard Bezuglov, a negat că fotbaliştii ruşi s-ar fi dopat în timpul Cupei Mondiale, după ce cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a dezvăluit, săptămâna trecută, că jucătorii ruşi au inhalat amoniac înaintea victoriei cu Spania, din optimile de finală, precum şi la pauza meciului din sferturile de finală, pierdut în faţa Croaţiei.

"Este vorba de un simplu amoniac, cu care sunt îmbibate bucăţi de bumbac şi apoi se inhalează. Acest lucru îl fac mii de sportivi pentru a se revigora şi se utilizează de decenii", a declarat Bezuglov.

Medicul Sbornaia a subliniat că amoniacul "nu se foloseşte doar în sport, ci şi în viaţa cotidiană, atunci când oamenii îşi pierd cunoştinţa sau se simt slăbiţi".

"Amoniacul este folosit doar pentru mirosul puternic pe care îl eliberează. Puteţi merge la orice farmacie, să cumpăraţi bumbac şi amoniac. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dopajul", a explicat Bezuglov.

Presa germană a fost cea care a semnalat utilizarea amoniacului de către jucătorii ruşi, însă atât Sueddeutschet Zeitung cât şi Bild au subliniat că acesta îmbunătăţeşte fluxul sanguin şi capacitatea pulmonară, însă nu este o substanţă interzisă de reglementările antidoping ale FIFA.

Nu este pentru prima oară când fotbalul rus este suspectat de dopaj. În 2016, FIFA a deschis o investigaţie, după ce numele a 11 jucători din această ţară au fost citate în raportul McLaren al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA).

Printre fotbaliştii respectivi figura şi fundaşul central al echipei Rubin Kazan, Ruslan Kambolov, care a fost convocat pentru Cupa Mondială 2018, însă a fost înlocuit în ultimul moment cu veteranul Serghei Ignashevich.

Cazul de dopaj împotriva lui Kambolov, care fost nevoit să se retragă din cantonamentul selecţionatei ruse din cauza unei leziuni musculare, cu câteva săptămâni înaintea meciului de deschidere, a fost închis din lipsă de probe, conform avocaţilor săi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: