image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! CC a anulat decretul semnat de Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier

UPDATE 16:33 // Decretul semnat de președintele Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier a fost declarat neconstituțional.

Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Curtea Constituțională.

„Pentru a fi respectat articolul 98 alineat 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări”, se spune în decizia Curții.

Totodată, a fost declarată inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea de a aprecia dacă prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, președintele RM a săvârșit o faptă gravă.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

UPDATE 13:53 // Judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări, hotărârea urmând să fie pronunțată la ora 15:30.

UPDATE 13:02 // Ședința continuă, fiind audiat reprezentantul Parlamentului, Valeriu Cuciuc. La fel ca și deputații PSRM, acesta consideră că decretul semnat de Maia Sandu trebuie să fie declarat neconstituțional.

UPDATE 12:15 // A fost anunțată o pauză de 30 de minute pentru a fi asigurate măsurile sanitare în legătură cu pandemia.

UPDATE 11:34 // Poziția președintelui Maia Sandu este prezentată de consilierul prezidențial pe justiție, Olesea Stamate. În opinia Olesei Stamate, coaliția dintre PSRM și platforma „Pentru Moldova” este una situațională, despre care nu se poate spune că este una formalizată, iar în declarația semnată de deputați nu se spune nimic despre asumarea actului de guvernare.

„A permite unei majorități parlamentare cojuncturale cu persoane cu probleme de integritate să desemneze candidatul la funcția de premier ar însemna un risc enorm pentru recapturarea Executivului de grupări oligarhice”, a declarat Olesea Stamate.

StamateStamate

UPDATE 10:40 // Deputații socialiștii care au contestat decretul Maiei Sandu au fost întrebați de judecători dacă prin declarația privind formarea majorității parlamentare cu Partidul Șor își asumă guvernarea.

„Prin această declarație noi considerăm că perpetuarea crizei va duce la niște efecte negative și criza politică va perpetua. Considerăm că trebuie să avem un Guvern care trebuie să rezolve problemele cetățenilor pe care trebuie să le rezolve acum”, a fost răspunsul deputatului PSRM Vasile Bolea.

CC1CC1

UPDATE 10:22 // Deputatul PSRM Vasile Bolea își prezintă argumentele pentru care decretul semnat de Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier trebuie declarat neconstituțional.

„În Parlament a fost formalizată o majoritate care a susținut înaintarea doamnei Durleșteanu la funcția de premier. Doamna președinte, respectând dar formal buchia Constituției, a organizat consultări cu fracțiunile parlamentare. S-a făcut o ședință comună prin care a întrebat viziunea fiecărei fracțiuni”, a spus Bolea.

Socialistul a calificat drept politice etichetările Maiei Sandu în adresa Parlamentului.

„Acest Parlament pe care doamna președinte îl consideră nedemn a ales-o premier. A numit în funcție membrii CEC care au organizat alegerile. Aceste etichetări pe care le-au auzit deputații le consider unele politice, fără a avea o argumentare juridică”, a adăugat deputatul PSRM.

UPDATE 10:09 // Ședința Curții Constituționale a început. Nu sunt cereri de recuzare a judecătorilor.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, i-a îndemnat pe participanții la proces să nu facă dezbateri politice.

„Avem un proces de rezonanță mare în societate, vă solicităm fără dezbateri politice. Problemele politice nu fac parte din competențele Curții”, a declarat Domnica Manole.

La ședință a venit și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, dar acesta a fost anunțat că nu va putea interveni.

„Guvernul nu e parte a procesului respectiv. Din aceste considerente aveți doar dreptul să asistați în ședința CC”, l-a informat președintele CC.

--------------------------------

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

Sesizarea a fost depusă la Curte de către deputații PSRM Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.

În opinia socialiștilor, decizia Maiei Sandu de a o propune repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de premier în contextul în care există 54 de semnături pentru Mariana Durleșteanu, candidatul socialiștilor susținut și de deputații partidului Șor și traseiști, este o „tentativă de uzurpare a puterii de stat”.

Anterior, Curtea a respins cererea de suspendare a Decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Ședința Curții Constituționale poate fi urmărită în direct începând cu ora 10:00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: