image
Sursa foto: jurnal.md

EU Reporter: „Democrația RM - în ceață, decât dacă legislația internațională va bloca criminalii politici care conduc țara”

Calea spre democrație a Republicii Moldova este în ceață, șansa țării fiind legislația internațională, care ar putea bloca „criminalii politici” care conduc țara. Despre aceasta se spune într-un articol pe EU Reporter, în care se mai menționează că actualul regim politic de la Chișinău nu se bucură de o susținere populară, iar partidul de guvernământ, condus de oligarhul Plahotniuc și cunoscut prin acte de corupție și infracțiuni economice multiple, nu este susținut nici de Moscova, nici de UE.

„Mulți experți urmăresc atent situația din Republica Moldova, unde urmează să aibă loc alegeri parlamentare pe 24 februarie. Potrivit sondajelor, majoritatea mandatelor vor fi împărțite între cele trei cele mai importante partide - Partidul Socialiștilor, cunoscut pentru orientarea pro-rusă, blocul ACUM Platforma DA și PAS, susținut masiv de Uniunea Europeană, și partidul de guvernământ cu liderul său Vladimir Plahotniuc. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, actualul regim politic din RM este respins de majoritatea populației. Mai mult, cunoscut pentru acte de corupție și crime economice multiple, partidul lui Plahotniuc nu este susținut nici de Moscova, nici de UE”, scrie EU Reporter.

Oricât de incredibil ar părea, se pare că Vladimir Plahotniuc își va păstra în continuare puterea sa politică, notează autorul articolului. Și anume prin partidul „Șor”, Ilan Șor fiind „noua speranță a lui Plahotniuc”.

„Cunoscut pentru relațiile sale dubioase cu Rusia și Israel, precum și pentru daune financiare imense cauzate unui număr de bănci din Rusia, Ilan Șor are interdicție pe teritoriul Federației Ruse din 2015. În același timp, Șor a fost condamnat în RM de prima instanță la 7,5 ani de închisoare pentru infracțiuni financiare. Cu toate acestea, Șor a reușit să scape de pedeapsă. El a furnizat dovezi care au arătat că vinovatul real a fost Vlad Filat, fostul prim-ministru al RM. Între timp, Ilan Șor și-a continuat cariera politică, iar în 2015 a devenit primar al orașului Orhei”, se mai spune în articol.

Cu Șor, Plahotniuc are toate șansele de a câștiga din nou alegerile, scrie EU Reporter.

În încheierea articolului, se spune că discursul politic și cursa pentru alegerile parlamentare de la Chișinău sunt adesea comparate cu o farsă, rezultatul fiind destul de previzibil. „Calea Moldovei spre democrație este în ceață, decât dacă legislația internațională va bloca criminali politici care continuă să conducă țara prin slăbirea economiei și a resurselor naționale”, conchide EU Reporter.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: