image
Sursa foto: Profimedia Images

Nominalizări Premiul Nobel pentru Pace: David Attenborough, disidenta Svetlana Ţihanovskaia şi OMS, pe lista cu propuneri

Realizatorul TV David Attenborough, disidenta belarusă Svetlana Ţihanovskaia şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sunt câteva din propunerile pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022, trecute marţi în revistă de Reuters. Aceste nominalizări sunt susţinute de parlamentarii norvegieni, care au fost de partea câştigătorilor şi la ediţii anterioare, precizează agenţia.

Alte nominalizări sunt, conform unor anunţuri de ultim moment, Papa Francisc, guvernul de unitate naţională din Myanmar şi ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe.

Propunerile pot veni din partea a mii de oameni din lumea întreagă, de la parlamentari la foşti laureaţi Nobel.

Comitetul Nobel din Norvegia, care decide câştigătorul, nu comentează nominalizările; în ultimii 50 de ani, nu s-a anunţat oficial cine sunt candidaţii acceptaţi sau respinşi.

La 95 de ani, Attenborough este celebru pentru serialele sale de televiziune pe tema naturii. El a fost nominalizat alături de Platforma Politico-Ştiinţifică Interguvernamentală pentru Biodiversitate şi Servicii pentru Ecosisteme (IPBES), care evaluează situaţia biodiversităţii în întreaga lume, spre uzul celor care decid politicile în domeniu. Lidera Partidului Verde din Norvegia, autoarea nominalizării, a declarat că propunerea este justificată de "eforturile lor de a informa despre diversitatea naturală a Pământului şi de a o proteja - o cerinţă prealabilă pentru societăţile durabile şi paşnice".

Papa Francisc a fost nominalizat de fostul ministru pentru dezvoltare internaţională Dag Inge Ulstein pentru contribuţia la rezolvarea crizei climatice.

Şefa Partidului Liberal norvegian, Guri Melby, l-a desemnat drept candidat pe nistrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, pentru activitatea de evidenţiere a problemelor climatice.

Directorul Institutului de Cercetări pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, a atras atenţia că "nu există un consens ştiinţific privind rolul schimbărilor climatice ca generatoare de lupte violente". Reuters reaminteşte însă că Premiul Nobel pentru Pace a mai fost decernat unor activişti ecologişti, inclusiv kenyanul Wangari Maathai sau fostul vicepreşedinte american Al Gore.

A fost nominalizată din nou Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ţinându-se cont de preocuparea generală privind pandemia de coronavirus şi rolul OMS în combaterea acesteia.

Guvernul din umbră format anul trecut de opozanţii din Myanmar, ca formă de rezistenţă împotriva guvernului militar instalat la putere după un puci, este şi el pe listă. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost arestată după lovitura de stat.

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a fost nominalizată a doua oară consecutiv pentru "activitatea curajoasă, neobosită şi paşnică".

Printre propunerile dezvăluite de parlamentari norvegieni se mai numără dizidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare; Curtea Penală Internaţională de la Haga; organizaţia WikiLeaks şi Chelsea Manning; NATO; activista iraniană pentru drepturile omului Masih Alinejad; organizaţia umanitară CARE; Consiliul Arctic - forum interguvernamental pentru cooperarea între ţările din zona arctică.

Procedura de nominalizare s-a încheiat luni şi nu implică susţinerea Comitetului Nobel.

Laureatul pentru 2022 urmează să fie anunţat în octombrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: