19:18
03 Jul 2012
03 Jul 2012 | 19:10
ACTA, act final în Parlamentul European
ACTA, act final în Parlamentul European
sursa: jurnal.md foto: AP
Parlamentul European votează maine asupra controversatului tratat internaţional ACTA, care vizează produsele contrafăcute şI pirateria digitală.

Documentul a produs controverse din clipa în care WikiLeaks a publicat, în 2008, o versiune a textului. Un imens scandal a izbucnit însă la sfârşitul lunii ianuarie după ce s-a anunţat că zeci de state au semnat în secret, la Tokyo, acest document care poate instaura cenzura online şi deschide calea unor abuzuri din partea companiilor transformate în miliţie a internetului.

Si România se afla pe lista celor 22 de state europene care au semnat Tratatul Comercial Anti-Contrafacere, fără ca Guvernul Boc să-şi informeze sau consulte cetăţenii. În România, ca şi în zeci de oraşe din Europa au început proteste de stradă, milioane de cetăţeni au semnat petiţii online împotriva ACTA, parlamentarii europeni împărţindu-se în tabere pro şI contra.

Mai multe grupări de hackeri (sub “masca” Anonymus) au spart site-uri ale unor instituţii oficiale, în semn de protest. În faţa valului de revolte, mai multe ţări au blocat ratificarea tratatului, inclusiv România, aşteptându-se votul final din PE.

Comisia Europeană a cerut în mai Curţii de Justiţie a UE să verifice dacă acordul nu încalcă legislaţia europeană. O parte din deputaţi spun că este mai bine să se aştepte decizia Curţii, alţii arată că nu este nevoie de acest lucru, deoarece există deja îndeajuns de multe motive pentru respingerea acordului, notează jurnalul.ro.

„Fundamental, este o idee rea să predai companiilor statul de drept. Dacă statul simte că responsabilităţile trebuie transferate mediului privat pentru a asigura drepturile oferite de guvern, atunci cu siguranţă ar trebui să se simtă obligat să reglementeze direct companiile private. Acestea au fost create pentru a fi precaute, lucru ce aduce un risc real şi tangibil la adresa libertăţii de exprimare, opinie şi creativitate. Aceasta este o primă - şi importantă - obiecţie la adresa ACTA”, declara ieri Amelia Andersdotter (Partidul Piraţilor, Verzi/ALE, Suedia), potrivit site-ului Parlamentului European.

De asemenea, eurodeputatul britanic David Martin, raportorul PE pentru ACTA, le-a cerut zilele trecute deputaţilor europeni să respingă tratatul. "Nimeni nu a fost împotriva ideii de apărare a proprietăţii intelectuale. Dezbaterea s-a concentrat asupra întrebării dacă «este ACTA instrumentul potrivit pentru acest lucru?» Concluzia clară a votului a fost că nu", a explicat oficialul referitor la votul comisiei pentru comerţ internaţional pentru respingerea acordului.

În luna mai, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a admis înfrângerea controversatului tratat anti-contrafacere şi anti-piraterie ACTA. „Suntem aproape de o lume fără SOPA (un proiect de lege anti-piraterie în discuţie în cadrul Congresului SUA) şi ACTA", a declarat Kroes la Berlin, prezentă la o conferinţă despre libertatea internetului.

La sfârşitul lunii februarie, o petiţie semnată de 2,5 milioane de persoane a fost depusă la PE, prin care eurodeputaţii erau îndemnaţi să respecte libertatea Internetului şi să respingă ratificarea ACTA.
Ştiri similare
Нравится
J urnalTV
U ltimele Ştiri de pe JurnalTV