image
Sursa foto: PCCOCS

PCCOCS vine cu noi detalii despre vioara, depistată într-un bagaj, la Aeroport: „A fost examinată în detalii”

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că în continuare întreprinde acțiunile de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor investigațiilor care vizează încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Instituția precizează că, cu participarea experților și a deținătorului instrumentului reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost examinată în detalii. În continuare, prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine.

Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al violonistei Alexandra Conunova care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova.

Potrivit prevederilor Legii nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, aceasta interzice scoaterea din țară a valorilor din domeniul artei fără deținerea autorizației eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.

Totodată, potrivit prevederilor Convenției de la Paris, asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, semnată de statele părți în 1970 și ratificată de Moldova în 2007, aceasta stabilește obligația statelor membre pentru ca să ia toate măsurile necesare pentru a sechestra bunurile culturale ce nu dețin o autorizație de expediție, în vederea evitării circulației ilegale a acestora și de a informa statul de origine a bunului cultural.

Amintim că pe data de 22 octombrie angajații Serviciului Vamal au ridicat din valiza celebrei violoniste Alexandra Conunova o vioară nedeclarată.

Ieri Ministrul Culturii Sergiu Prodan a scris pe Facebook că acest incident „este o confuzie regretabilă și un exces de zel”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: