image
Sursa foto: fortune.com

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului, va intra în cursa pentru prezidențialele din SUA

Donald Trump ar putea avea un contracandidat extrem de puternic la viitoarele alegeri prezidențiale. Miliardarul Michael Bloomberg (77 de ani), fost primar al New York-ului, se gândeşte în mod serios să intre în cursa pentru nominalizarea din partea democraţilor la scrutinul din 2020.

Bloomberg, mogul media şi filantrop, cu trei mandate de edil al NY, este sceptic că vreunul dintre actualii candidaţi democraţi îl poate învinge pe preşedintele republican Donald Trump anul viitor, a afirmat purtătorul său de cuvânt, Howard Wolfson, potrivit Agerpres.

Conform unor surse apropiate lui Bloomberg, acesta strânge deja semnăturile necesare pentru a-şi depune candidatura în statul Alabama, unde legea prevede că termenul limită pentru înregistrarea candidaţilor este vineri.

Decizia lui Bloomberg ar putea tulbura serios apele în tabăra democrată cu doar trei luni înaintea declanşării alegerilor primare.

Partidul democrat, care numără în prezent 17 aspiranţi, s-a coagulat, potrivit sondajelor, în jurul a patru competitori principali: senatorii Elizabeth Warren şi Bernie Sanders, din aripa progresistă a formațiunii, fostul vicepreşedinte Joe Biden şi primarul din South Bend (Indiana), Pete Buttigieg, care reprezintă aripa mai moderată.

„Dacă Mike (Bloomberg, n.r.) va candida, el le-ar oferi o nouă opţiune democraţilor (...) Mike ar fi capabil să lupte cu Trump şi să câştige”, a mai spus Wolfson.

Bloomberg, care susţine lupta împotriva schimbării climatice şi a violenţei cu arme de foc, s-a arătat critic faţă de senatoarea Warren şi planul ei de a institui o taxă asupra celor super-bogaţi, pentru a finanţa programe precum asistenţă medicală şi studii la nivel de colegiu gratuite.

Dacă va intra în competiţie, Bloomberg le va face concurenţă, cel mai probabil, unor candidaţi precum Biden şi Buttigieg ca alternativă moderată la progresismul lui Warren.

La fel de probabil este că îl va aştepta un drum dificil cu aripa liberală a partidului, preocupată de pătrunderea banilor corporaţiilor în politică şi de inegalitatea de venituri din America.

„Mai mulţi miliardari încercând să intre în politică nu este, cu siguranţă, schimbarea de care America are nevoie”, a declarat managerul campaniei lui Sanders, Faiz Shakir.

La rândul său, Elizabeth Warren a reacţionat la ştirea despre intenţiile lui Bloomberg trimiţându-i pe Twitter un link care îi arată cât ar plăti sub taxa pe avere propusă de ea.

Bloomberg, pe care revista Forbes îl plasează pe locul 8 între cei mai bogaţi americani, cu o avere estimată la 53,4 miliarde de dolari, şi-ar putea finanţa campania în mare măsură singur, ceea ce i-ar permite să-şi lanseze rapid candidatura.

La 77 de ani, el ar fi al doilea cel mai vârstnic candidat printre democraţi, după Sanders, care are 78.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: