image
Sursa foto: jurnal.md

Noul Cod al Audiovizualului, votat în prima lectură; Deputat: „Conţine reglementări vagi”

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul de lege privind noul Cod al Audiovizualului, care se va numi Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Pentru iniţiativa legislativă au votat majoritatea deputaţilor.

După prezentarea proiectului, deputaţii au avut mai multe întrebări în legătură cu conţinutul noului Cod al Audiovizualui. Deputatul PL Lilian Carp a intervenit în timpul discuţiilor denunţând lipsa prevederii care combate propaganda din exterior.

„Noi avem în actualul cod câteva modificări privind protejarea spaţiului de dezinformare din partea unor actor politici din afara ţării, noi am votat pentru a opri propaganda din afară, clar că s-a făcut loc pentru propaganda locală. De ce nu este această prevedere?” , a întrebat Lilianm Carp.

Deputatul PD Corneliu Mihalache, unul dintre autorii iniţiativei legislative, l-a îndemnat pe deputatul PL să vină cu un amendament.

În timpul discuţiilor, s-a vorbit şi despre ştirile fake news. „Nu am găsit un articol despre combaterea ştilor fake news. Este un exemplu cu cei 30 de mii de sirieni. Cum vor fi combătute ştirile false, care capătă amploare”, a întrebat Alina Zotea, deputat PL.

„Nu poate fi un articol expres pentru această noţiune. Există sancţiuni pentru ştiri care nu răspund pluralismului de opinii. O ştire falsă este ilegală şi se aplică sancţiuni”, a spus Mihalache.

Critici la adresa conținutului au venit şi din partea președintelui fracţiunii PCRM, Vladimir Voronin: „CCA este o structură politizată, coruptă. De ce trebuie acest audiovizual. Faceţi o comisie de etică, orice lege îngrădeşte accesul cetățeanului. Trebuie de scos din agendă, trebuie o Comisie de etică. Este o crimă, nu lege”.

Au urmat şi alte nemulţumiri din partea deputaţilor. „Este clar că trebuie o variantă nouă pentru Codul Audiovizual. Dacă venim cu un proiect nou, trebuie să fie evitate la maxim prevederile care să favorizeze anumiţi operatori de pe piață. Putem să venim cu exemple şi anume cele 8 ore de produs autohton. Piaţa media este dominantă. Casele de publicitate sunt controlate”, a declarat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

„Ziua internațională a libertăţii presei o sărbătorim în regres. În 2017, media din RM a căzut cu patru poziţii într-un top internaţional. Media are probleme, este politizată. Ne va ajuta noul cod să trecem peste aceste problemele din media? Suntem convinşi că nu. Media este controlată în mare parte de Plahotniuc şi Dodon. Ce puncte ne va permite să schimbăm această situaţie? Se va schimba oare situaţia de pe piaţa publicității? Există un carte între Plahotniuc şi Dodon. Se legalizează împărțirea dintre Plahotniuc şi Dodon. Până nu vor pleca de la guvernare, nu se va schimba situația”, a menţionat deputatul PCRM Ina Şupac.

„Membrii CCA, ar fi logic, să aibă statut de magistrați. trebuie să fie reglementări, clare care să nu lase loc de interpretări. Două probleme au fost enunţate ce ţine de produsul local şi măsurătorul de audienţă. Se atestă aceste probleme. Sunt reglementări vagi”, a adăugat deputatul PLDM Iurie Ţap.

Documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului. În total, Codul conține 11 capitole, inclusiv 90 de articole.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: