image
Sursa foto: twiter.com

A murit Lee Iacocca, creatorul modelului Ford Mustang și salvatorul companiei Chrysler

Lee Iacocca, „părintele” celebrului model auto Ford Mustang şi „salvatorul” companiei Chrysler, a murit marți la vârsta de 94 de ani.

El a murit în Statele Unite, la domiciliul său din Los Angeles, în urma complicațiilor la boala Parkinson de care suferea, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei în presa americană, scrie mediafax.ro.

„A jucat un rol istoric conducând Chrysler prin criză şi transformând-o într-o forţă competitivă adevărată. A fost unul dintre marii lideri ai companiei şi ai industriei auto”, se arată într-un comunicat al Fiat Chrysler Automobiles, transmis după aflarea veștii.

Născut din părinţi imigranţi italieni, în Allentown, Pennsylvania în 1924, Lee Iacocca şi-a început cariera ca inginer la Ford Motor Company în 1946, trecând ulterior la vânzări. În 1964, a proiectat şi lansat Ford Mustang, cu vânzări de 419.000 de unităţi în primul an şi care a devenit unul dintre cele mai cunoscute modele auto americane. Lee a fost concediat de companie în 1978, după ce a fost acuzat că a complotat pentru a-l împiedica pe Henry Ford II să-şi preia funcţia de preşedinte al companiei.

Un an mai târziu, Iacocca a preluat Chrysler, unde, pentru un salariu de 1 dolar pe an, a condus un proces de restructurare care a inclus un ajutor guvernamental de 1,5 miliarde de dolari (returnat până în 1983. Iacocca este celebru pentru aparițiile sale în reclamele Chrysler din SUA, arătând spre telespectatori și spunându-le: „Dacă găsiți o mașină mai bună, cumpărați-o!” Iacocca a părăsit compania în 1992, când devenise profitabilă din nou.

A fost căsătorit de trei ori. Prima sa soție, Mary, a murit de diabet în 1983, ceea ce l-a determinat pe celebrul antreprenor să deschidă o fundație de care să lupte împotriva acestei afecțiuni. Decesul legendei industriei auto americane survine într-un moment în care Ford a anunțat, recent, că va face concedieri în masă. E afectată și fabrica de la Craiova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: