image
Sursa foto: added new one

Clădirea-monstru

Inacțiunea autorităților, corupția și interpretarea defectuoasă a legii au dus la ridicarea construcțiilor neautorizate care au transformat unele clădiri în adevărate dezastre. Nereguli sunt nu numai la aspectul exterior al clădirilor, dar și la capitolele ce țin de siguranța construcțiilor și conexiunile la rețelele inginerești. În special, este vorba de clădirea C. Brâncuși 146 din sectorul Botanica. În aceeași situație este blocul de pe aceeași stradă nr. 148.

Blocul locativ C. Brâncuși nr. 146 are zeci de anexe construite de-a lungul anilor. Construcțiile neautorizate care cresc într-un haos arhitectural au făcut din clădire un monstru. Aici nu poți distinge pereții de bază ai blocului. Intrarea principală nu se vede, fiind transformată într-un coridor lung și întunecat. Anexele au început să apară după 1993.

Potrivit datelor de la Cadastru, blocul are suprafața de 674.700 de metri pătrați și constituie proprietate publică. Unul dintre locatarii blocului, Mihai, 50 de ani, nu are frică să locuiască în casa cu pricina. „Nu am nicio teamă, închiriez. Vin în oraș când am de lucru. Știu că s-a construit cu permisiunea lui Grozavu. Toți au construit cum au vrut și cum au putut. Stat condus de hoți”, își dă cu părerea bărbatul. După spusele lui, anexele sunt multe, „unele mai slabe, altele mai sigure, primul cutremur va arăta”.

„Primul cutremur de pământ va arăta”

Un bărbat de vreo 33 de ani udă gazonul din partea stângă a blocului. Îmi spune că a cumpărat două camere de la parter cu 14.000 de euro pentru a se extinde. „Am trei copii (7, 9 și 2 ani), unde să mă duc? Nu am 70 de mii de euro pentru a cumpăra un apartament în clădirile noi. Lucrez la construcții. Am ridicat anexa legal, cu autorizație de construcție de la primărie, cu proiect coordonat cu Moldova-Gaz. Am investit circa 250.000 de lei pentru că sunt meșter și fac totul singur, treptat”, mi-a explicat el.

Victoria PopaVictoria Popa

Nici acestuia nu îi este teamă să locuiască în apartament, deși este de acord că arată urât. Dar de acest lucru, spune el, sunt responsabili cei care trebuia să respecte un anumit proiect. „Eu am ridicat la primul și al doilea, dar ceilalți au dreptul să ridice în sus. Mulți au construit neautorizat, aici este cea mai mare problemă”, recunoaște bărbatul.

Vicepretorul de Botanica, Boris Prepeliță, nu știe câte anexe au fost construite de-a lungul anilor, subliniind că aproape toate sunt ilegale. „Dacă un locatar își ridică o anexă de doi metri lungime pe 1,5 metri lățime, al doilea construiește o altă încăpere de 2,20 pe 1,70 metri. Și tot așa”, continuă el.

Funcționarul nu știe cum să fie stopat acest fenomen: „E o problemă gravă, mai ales pentru sectorul dat. În aceeași stare este blocul C. Brâncuși 146 și clădirea nr. 148 de pe aceeași stradă”, a dezvăluit el.

Victoria PopaVictoria Popa

Vicepretor: „Nu-i nimic autorizat”

Au fost înregistrate plângeri din partea unor locatari. „Noi mergem acolo, inspectăm și stopăm lucrările. Nu-i nimic autorizat”, ne-a informat funcționarul. Potrivit lui, au fost făcute procese-verbale și trimise în judecată, astfel a fost stopată construcția unor anexe. Blocul este conectat la apeduct, gazificare, doar că nu există niciun proiect în acest sens. „Asta ar însemna contract cu Apă-Canal, Red Union Fenosa, Termoelectrica, dar sunt convins că nu are nimeni. Țevile sunt trase pe coridor”, a explicat Prepeliță.

„Până în 2016, făceam cerere la Inspecția de Stat în Construcții, care venea cu un proces-verbal de constatare a faptului, proces-verbal transmis apoi Comisiei administrative a preturii. Comisia aplica o amendă cu obligația demolării. Decizia era transmisă în instanța de judecată. De obicei, cei care construiau neautorizat câștigau procesul de judecată. Erau amendați, dar nu și obligați să-și demoleze anexele. Omul achita pentru amendă și mergea mai departe cu construcția. Din 2016 totul a trecut în subordinea autorității publice locale, Direcția generală arhitectură și urbanism, mun. Chișinău”, ne-a relatat el.

Șeful Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare, Ion Burdiumov, ne-a informat că, în actele de la Cadastru, acest bloc nu are nicio anexă. Clădirea aparține Asociației locatarilor, iar președinții acesteia sunt plecați peste hotare.

Șeful adjunct al Direcției locativ-comunale a mun. Chișinău, Ghenadie Dubița, ne-a spus că anexele ridicate după 1993 nu au un proiect, pentru că nimeni nu a împiedicat proprietarii să-și reconstruiască camere privatizate.

În blocul respectiv sunt 239 de apartamente înregistrate la cadastru. De asemenea, el a menționat că din zecile de anexe construite unele sunt legale, iar altele ilegale. „Cele construite ilegal au devenit legale după ce au fost înregistrate la Cadastru”, a spus funcționarul.

Victoria PopaVictoria Popa

„Să faci ilegal este cu mult mai simplu decât legal”

Potrivit purtătorului de cuvânt al SA „Apă-Canal”, clădirea respectivă este conectată la apeduct, dar schema de aprovizionare cu apă a locuințelor este cea veche. Există un contract încheiat cu Asociația locatarilor. Mansarda are aviz tehnic la apeduct, a fost construită și dată în exploatarea în 2013.

Și arhitectul șef-interimar al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare a Primăriei Chișinău, Alexei Țurcan, a afirmat că anexele fostului cămin sunt ridicate neautorizat. În cazul unei avarii la țevile cu apă, gaz, responsabilă se face Asociația locatarilor, a subliniat Țurcan.

Potrivit acestuia, în prezent, procedura de constatare a construcțiilor neautorizate este efectuată de agenții constatatori ai preturii de sector și din cadrul Direcției de arhitectură. „Ei constată construcțiile neautorizate și întocmesc procese-verbale, care sunt expediate în judecată”, a indicat el.

Alexei Țurcan a explicat mulțimea anexelor ilegale, care a transformat Chișinăul într-un haos urban astfel: „Să construiești ilegal este cu mult mai simplu decât legal”.

Legislație cu lacune

Potrivit juristului Veaceslav Popa, fost angajat la Primăria Chișinău, construcţiile de orice categorie, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, sunt considerate construcții neautorizate. Executarea construcțiilor neautorizate constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă și demolare, sancțiune aplicată de către instanța de judecată.

Începând cu 16 martie 2017, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului contravențional, competența de a constata cazurile de construcții neautorizate a fost transmisă de la Inspecția de Stat în Construcții, reorganizată în Agenția pentru Supraveghere Tehnică, către Administrația publică locală.

Relevant este că legislația națională nici până acum nu conține reglementări clare privind modalitatea demolării construcțiilor neautorizate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: