image
Sursa foto: olimpic.md

Scandaluri, demisii și tot mai multe cazuri COVID: Debut complicat pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Un nou scandal s-a sfârșit joi la Jocurile Olimpice cu o demitere, cea a regizorului ceremoniei de deschidere, din cauza unei glume mai vechi legate de Holocaust. Evenimentul, care va începe oficial vineri, a fost afectat deja de mai multe scandaluri și se confruntă și cu opoziția majorității japonezilor, îngrijorați de criza COVID din țară, scrie BBC News.

Responsabilul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost demis, cu doar o zi înainte de debutul evenimentului. Decizia a fost luată după ce în spațiul public au apărut imagini dintr-un scheci umoristic mai vechi cu Kentaro Kobayashi, în care acestea făcea glume despre Holocaust. Clipul a ridiculizat „faptele dureroase ale istoriei”, a explicat președinta Comitetului Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, citată de BBC. În scheciul difuzat în 1998, Kobayashi şi un alt artist imitau un celebru duo de animatori ai unei emisiuni japoneze de televiziune pentru copii.

Prefăcându-se că îşi imaginează o activitate de bricolaj în care era vorba de instalarea unor mici păpuşi de hârtie, Kobayashi îi spunea partenerului său: „Ultima oară ai spus «hai să ne jucăm de-a Holocaustul»”, declanşând râsetele publicului. Cei doi se amuzau apoi imaginându-şi furia producătorului emisiunii din cauza referirii la Shoah, potrivit AFP, citată de Agerpres. Centrul Simon-Wiesenthal, de luptă împotriva antisemitismului şi a rasismului a condamnat miercuri, într-un comunicat, cuvintele lui Kobayashi, denunţând glumele „răuvoitoare şi antisemite”.

„Nicio persoană, oricât de creativă ar fi, nu are dreptul de a se amuza pe seama victimelor genocidului (comis de nazişti)”, se arată în comunicatul organizaţiei, care subliniază că „orice asociere a acestei persoane cu Jocurile de la Tokyo insultă memoria a şase milioane de evrei şi duce în derizoriu Jocurile Paralimpice”, Kobayashi amuzându-se şi pe seama persoanelor cu handicap în alte scenete. Chiar Kobayashi a reacționat, cerând scuze pentru glumele făcute.

„Divertismentul nu ar trebui să îi facă pe oameni să se simtă neconfortabil. Înțeleg că alegerea mea neinspirată a cuvintelor din acel moment a fost una greșită”, a spus el. Materialul „face parte dintr-o perioadă în care nu reuşeam să facem lumea să râdă cum doream şi cred că am încercat să atrag atenţia oamenilor într-o manieră la care nu mă gândeam”, a mai spus Kobayashi.

O serie de scandaluri

Scandalul este doar ultimul dintr-o lungă serie care au pătat Olimpiada de la Tokyo, un eveniment deja amânat în 2020, care a pus la grea încercare autoritățile japoneze, decise să îl organizeze în ciuda crizei COVID. Acum doar câteva zile, unul dintre compozitorii temelor muzicale folosite la ceremonia de deschidere, Keigo Oyamada, a părăsit, la rândul lui, echipa de organizare. Acest artist japonez, cunoscut sub pseudonimul Cornelius, recunoscuse în interviuri acordate în anii 90 că îşi persecuta colegii de clasă cu handicap, în tinereţe.

În martie, un alt responsabil artistic cu ceremoniile de deschidere şi încheiere ale Jocurilor, Hiroshi Sasaki, a demisionat şi el pentru faptul că a sugerat să deghizeze în porc o vedetă a reţelelor de socializare, Naomi Watanabe, din cauza rotunjimilor sale. Iar în februarie, preşedintele de atunci al Comitetului Tokyo-2020, fostul premier Yoshiro Mori, a fost şi el nevoit să părăsească funcţia fin cauza unor afirmaţii sexiste, care au provocat reacţii la nivel mondial.

Stare de urgență și multe cazuri de infectare la Olimpiadă

Aceste scandaluri au afectat şi mai mult imaginea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, deja destul de nepopulare în rândul majorităţii publicului japonez, care se teme că evenimentul va agrava criza sanitară prin care trece ţara. Un sondaj recent a concluzionat că în jur de 55% dintre japonezi se opun organizării Olimpiadei, pe fondul temerilor că aceasta se va transforma într-un uriaș focar de infectare, potrivit Reuters. Deja, organizatorii se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare în rândul atleților și al oficialilor.

Joi, autoritățile japoneze au anunțat că 91 de persoane acreditate la Jocurile Olimpice au fost depistate pozitiv până acum. O creștere a numărului de cazuri în rândul populației generale din Japonia a dus, de asemenea, la declararea stării de urgență pe perioada Olimpiadei. Chiar și așa, ceremonia de deschidere va avea loc, vineri (la ora 14.00 ora României), dând startul pentru două săptămâni de evenimente sportive. Doar 950 de spectatori vor asista la această ceremonie, din cauza temerilor privind răspândirea virusului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: