image
Sursa foto: wikimedia.org

Respingerea proiectului privind limba română în Constituția RM, criticată de Academia Română // DOC

Academia Română critică decizia Parlamentului de la Chişinău după ce proiectul de lege privind substituirea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” nu a fost votat, fiind ignorat de majoritatea parlamentară din RM.

„În contextul respingerii recente de către Parlamentul de la Chișinău a denumirii corecte a limbii de stat a Republicii Moldova, Academia Română își reafirmă poziția sa, susținută încă de la înființarea instituției în urmă cu 152 de ani, anume că limba vorbită de români –dincolo de numele lor regionale firești de moldoveni, transilvăneni, bănățeni, olteni, munteni - este aceea de limba română, la fel cum limba vorbită de germani și de germanofoni se cheamă germană, deopotrivă în Germania, Austria ori Elveția, și la fel cum limba vorbită de francezi și francofoni se cheamă pretutindeni franceză, din Franța și Belgia, până în Canada, și din Elveția până în Senegal”, se arată într-un document emis de Academia Română.

Totodată, membrii Academiei spun că „Susținem cu fermitate și hotărâre orice demers care vine în sprijinul susținerii limbii noastre românești și dorim să apreciem în acest context, încă o dată, activitatea energică și neobosită a colegilor noștri membri ai Academiei de Științe a Moldovei. Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identității”.

„Suntem convinși că, până la urmă, adevărul filologic și istoric va birui și în Republica Moldova și că autoritățile vor pune de acord Constituția țării cu realitatea”, se mai menţionează în document.

Precizăm că proiectul nu a fost inclus pe agenda legislativului după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi. În şedinţa legislativului din 1 noiembrie 2018 președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a insistat că colegii săi nu au participat la vot. În aceste condiţii, a expirat termenul în care propunerea mai putea fi discutată în plen.

Inițiativa a fost avizată de Curtea Constituțională și aprobată de Guvern încă acum un an.

DOC // Academia Română by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: