image
Sursa foto: jurnal.md

Platon: „Plahotniuc a căzut într-o capcană din care nu mai poate ieși; Nimeni nu va întreține un dictator în inima Europei”

Pierderea puterii înseamnă pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc automat pușcărie sau urmărirea permanentă printr-un șir de țări ale lumii, sechestrarea activelor, arestarea tovarășilor etc. Nimeni nu-i va permite să se mențină la putere pentru mult timp. Nimeni nu va întreține un dictator în centrul Europei. Sunt declarațiile făcute de Veaceslav Platon, într-un interviu pentru RISE Moldova, în care vorbește despre felul în care este tratat în penitenciar, suma pentru care a fost adus în Republica Moldova după ce a fost reținut la Kiev, relațiile cu Plahotniuc de-a lungul anilor, rolul lui Șor în schemele oligarhului-șef al PD, dar și despre multe alte lucruri.

„Valoarea lui Plahotniuc se reduce doar la faptul că, din când în când, latră în direcția Rusiei. O valoare destul de îndoielnică pentru UE și SUA. În prezent vedem cât de des Putin se întâlnește cu Merkel și Trump. În contextul respectiv, importanța lui Plahotniuc tinde să ajungă la zero. Plahotniuc încearcă să devină pentru SUA „ticălosul său”. Însă dată fiind importanță mică a Republicii Moldova și a numărului mare de „ticăloși de-ai săi” răspândiți prin toată lumea, acestuia nu-i va reuși nimic. Și, în general, nu obții niciun avantaj consistent din interacțiunea cu un personaj atât de toxic precum Plahotniuc. Doar pierderi de imagine. Republica Moldova nu este Coreea de Nord, iar Plahotniuc nu este Kim Jong-un. Moldova nu-și permite să se izoleze de restul lumii și să se bazeze doar pe propriile resurse. Așa că sperăm că acest regim nu va rezista prea mult”, a declarat Platon.

Totodată, Platon a reiterat că beneficiarii finali ai tuturor creditelor BEM au fost Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. „Ai tuturor creditelor, fără excepție. Și acestea nu sunt declarații goale, de genul celor pe care doar procuratura Moldovei își permite să le facă. În susținerea acestor declarații există probe documentare concrete. (...) Șor este doar un instrument. Acesta îi aparține în totalitate lui Plahotniuc. Vă amintiți că Șor a depus mărturie împotriva mea doar după ce fusese reținut. Imediat ce a depus mărturie – a și fost eliberat. (...) Problema doar nu e în Șor. Problema e în Plahotniuc și în sistemul de putere pe care acesta l-a instaurat în Republica Moldova. Dacă nu exista Șor, cu siguranță se găsea altcineva. Chiar și mâine, indiferent despre ce dosar penal ar fi vorba, se va găsi cu ușurință un martor care să facă declarații împotriva Dvs. și veți fi imediat reținut și judecat, dacă Plahotniuc va avea nevoie de acest lucru”, a mai spus Veaceslav Platon.

Totodată, acesta a vorbit despre relațiile pe care le-a avut cu Plahotniuc de-a lungul anilor. „Cu Plahotniuc ne-am cunoscut cam prin 2005. (...) Am început să avem întâlniri mai frecvente în 2009, după ce eu am devenit deputat. Întâlnirile erau strict de afaceri. Comunicarea dintre noi a încetat în 2015. (...) Plahotniuc în general este un mare norocos. Faptul că eu am ajuns să-i fiu prizonier este, pe de o parte, un mare noroc pentru el, însă, pe de altă parte, și cea mai mare greșeală. Amintiți-vă că, până a mă aduce pe mine în Moldova, toți erau siguri că miliardul a fost furat de Filat și că Șor i-a fost un fel de complice. În ultimii doi ani însă, nimeni nu mai are dubii că figura principală din furtul miliardului a fost și este, de fapt, Plahotniuc. Dacă nu eram eu atunci totul ar fi fost pus în continuare în cârca lui Filat, iar Plahotniuc era să fie pe cal alb. (...) Între mine și Plahotniuc a existat întotdeauna o relație de neutralitate armată. Eu nu am fost niciodată partener cu el. Singura afacere pe care eu și partenerii mei am derulat-o cu el a fost cumpărarea acțiunilor Victoriabank, ASITO, BEM, clădirea hotelului Național și a Victoria Asigurări. În rest, relațiile se bazau pe furnizarea de servicii reciproce. (...) Singurul caz în care într-adevăr ne-a ajutat a fost în 2008, când nu a permis lichidarea Moldindconbank la ordinul lui Voronin. Însă la sfârșitul anului 2013 relațiile noastre s-au înrăutățit foarte tare. Deși vânduse Victoriabank, Plahotniuc a încercat să controleze banca în continuare, prin intermediul Nataliei Politov-Cangaș. Astfel s-a iscat un conflict”, a spus Platon.

Mai mult, întrebat ce s-a întâmplat cu afacerile pe care le-a administrat înainte de a fi arestat, Platon a răspuns: „În principiu nu am deținut afaceri, ci am administrat investiții străine. Acum totul a ajuns în mâinile lui Plahotniuc. Însă acest lucru este temporar, până în momentul în care Plahotniuc va pierde puterea.”

Întrebat dacă crede că a pierdut lupta cu Vladimir Plahotniuc, Platon a spus: „Dacă e să vorbim de momentul de față, atunci evident că am pierdut. Dar dacă privești în perspectivă, atunci înțelegi că Plahotniuc a căzut într-o capcană din care deja nu mai poate ieși.”

Cât despre condițiile în care este deținut, Platon a spus că atitudinea față de el este una extrem de dură, că este percheziționat de șase ori pe zi și că felul în care este tratat ține direct de controlul personal al oligarhului Plahotniuc. „Totul este coordonat cu el, chiar și fierbătorul electric. Cel puțin așa a dat de înțeles Pîntea”, a povestit Platon.

„De mai bine de doi ani sunt singur în celulă. Toate celulele din jurul meu sunt goale. La ușă stau de gardă non-stop angajații „Pantera”. Nu-și scot cagulele nici când temperatura urcă la 40 de grade. Ușa e deschisă doar în prezența a trei oameni. Totul e împânzit cu camere de supraveghere. Sub fereastra mea, indiferent dacă plouă sau ninge, stă un gardian cu pistol automat. Turnul de supraveghere cu alți gardieni înarmați e la zece metri de fereastra mea. Rația alimentară îmi este limitată la maximum. Când era caniculă nu mi se dădea apă potabilă, iar pe cea de la robinet o întrerupeau. Celula mea corespunde perfect condițiilor de carceră. Mâncarea și lucrurile personale stau pe podea. Nu am altceva pe care să le pun. După publicarea materialelor referitoare la implicarea lui Plahotniuc în furtul miliardului au început să-mi ia creioanele și pixurile. După ce avocații mei au scris un șir de plângeri, angajații penitenciarului mi-au adus cinci pixuri și trei creioane. Am semnat că le-am primit, iar după o oră, în timp ce eram la întrevedere cu avocații, au intrat în celulă și le-au luat. În timpul perchezițiilor ei îți iau tot ce vor, apoi pleacă fără să întocmească vreun document. Procuratura este solidară cu administrația penitenciarului și, în mod demonstrativ, fără ca măcar să întrebe pe cineva, refuză să reacționeze. Vizitele avocaților au fost reduse la două pe săptămână. Toți inamicii politici ai lui Plahotniuc se întâlnesc cu avocații lor în una și aceeași cameră, unde totul este înregistrat video și audio. Și eu, și Filat, și [David] Davitean (fostul cumnat al lui Vitalie Proca – killerul care a încercat să-l asasineze pe bancherul rus Gherman Gorbunțov – n.r.)”, spune Platon.

Referindu-se la reținerea și extrădarea sa, Veaceslav Platon a spus că, din informațiile pe care le deține, pentru aducerea sa în Moldova au fost plătite 3 milioane de dolari și că a fost arestat imediat după ce Plahotniuc s-a înțeles cu Poroșenko.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: