image
Sursa foto: foreignpolicy.com

Crucea Roşie: Mii de migranţi, blocaţi în Bosnia, dorm pe unde pot şi unii dintre ei mor

Mii de migranţi şi refugiaţi, blocaţi în Bosnia în drumul lor către Europa de Vest, dorm pe unde pot, în parcuri şi în clădiri abandonate, şi unii dintre ei mor, a indicat joi Crucea Roşie.

Bosnia, ocolită de valul de migranţi din 2015, se confruntă acum cu un aflux de migranţi care încearcă să ajungă în ţări europene mai prospere tranzitând Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene. Unii dintre migranţi sunt respinşi în mod brutal de grăniceri când încearcă să intre în Croaţia, scrie agerpres.ro.

Aproximativ 25.000 de persoane din Asia şi Africa de Nord au intrat în Bosnia dinspre Serbia şi Muntenegru anul trecut şi circa 6.000 au sosit în ţara balcanică săracă în acest an, potrivit agenţiilor bosniace de securitate.

Doar circa 3.500 au fost cazaţi în centre de tranzit, restul de alte câteva mii de persoane fiind nevoite să doarmă pe unde pot. ''Oamenii dorm în parcuri, în parcări, în clădiri periculoase'', a declarat Indira Kulenovic, directoare de operaţiuni în cadrul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, într-un comunicat. „Situaţia este groaznică'', a adăugat ea.

Potrivit reprezentantei Federaţiei, trei migranţi care se adăpostiseră într-o clădire părăsită în urmă cu câteva săptămâni au ars de vii după ce o lumânare pe care ei o foloseau a provocat un incendiu. Un migrant a căzut de la etajul superior al unei clădiri în care el locuia, iar altul, cuprins de disperare, şi-a dat foc săptămâna trecută, pierzându-şi viaţa.

Voluntari ai Crucii Roşii ajută la pregătirea hranei pentru 3.000 de persoane pe zi în cinci centre pentru migranţi pe cuprinsul Bosniei, în timp ce echipe mobile le oferă oamenilor care se deplasează alimente, apă, îmbrăcăminte, pături, consiliere psiho-socială şi primul ajutor.

Migranţii se expun de asemenea minelor antipersonal rămase din timpul războiului din Bosnia din anii 1990. Bosnia este una dintre cele mai periculoase ţări din Europa din punctul de vedere al prezenţei minelor antipersonal.

Majoritatea migranţilor sunt concentraţi în oraşele vestice Bihac şi Velika Kladusa, unde autorităţile spun că resursele sunt suprasolicitate. Ele au cerut închiderea a trei centre de tranzit şi mutarea migranţilor în altă parte.

Bosnia, divizată din punct de vedere etnic, nu are guvern de la alegerile generale de acum şapte luni. Instituţiile de stat responsabile cu problema migraţiei şi azilul funcţionează la întreaga capacitate.

„Echipele noastre fac ce pot, dar sunt la limită şi situaţia a ajuns într-un punct critic. Este o criză umanitară'', a afirmat Rajko Lazic, secretar general al Societăţii de Cruce Roşie din Bosnia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: