image
Sursa foto: Jurnal.md

SUA, Germania, Belgia, printre statele care nu au acceptat deschiderea secţiilor de vot pentru prezidenţialele din RM

CEC a făcut o analiză preventivă a statelor şi locaţiilor unde se pot deschide secţii de votare în străinătate, aceste state având nevoie de un timp suficient pentru a decide şi a da acceptul în particular.

Preşedintele CEC Dorin Cimil, a relevat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova ce statele nu au dat acceptul până la momentul actual pentru deschiderea secţiilor de vot.

„În general deja avem acordul pentru unele state. Pentru alte state, nici accept de principiu nu există. Pentru cele unde există acceptul general, testăm şi acceptul particular, de asta a fost elaborată lista de tatonare pentru a primi acceptul statelor gazdă”, a spus Dorin Cimil.

Acesta a menţionat că, până în prezent, accept nu au dat Germania, Belgia, SUA – care a solicitat cerere cu 35 de zile înainte de votare, ceea ce era imposibil de realizat.

„Există riscul ca nu numai în aceste state să nu putem deschide secţii de vot, dar şi în alte state unde există probleme mari cauzate de COVID-19. Varianta ideală ar fi să găsim spaţii în incinta ambasadelor, a consulatelor, dar aceste spaţii sunt mici într-o parte din aceste ambasade şi consulate”, a spus Dorin Cimil.

Preşedintele CEC a precizat că în Rusia au fost propuse spre testare 38 de secţii,.

Expertul WatchDog.md Valeriu Paşa a precizat că, în Rusia, doar în Moscova şi suburbii sunt propuse 18 secţii de votare.

„În Paris şi în Londra s-a votat mai mult decât în toată Rusia. CEC ar trebui să vină cu propuneri mai apropiate de realitatea electorală. Deschiderea de 18 secţii de votare acolo unde nici două nu s-au umplut lasă loc de interpretare”, a declarat Valeriu Paşa.

Amintim că CEC a anunțat ieri că peste 60 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: