image
Sursa foto: privesc.eu

Astăzi se împlinesc 515 ani de moartea lui Ștefan cel Mare: Mai mulţi oficiali au depus flori la monumentul domnitorului

Astăzi, se împlinesc 515 ani de la moartea domnului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu, şi-n a cărui domnie îndelungată (care a durat 47 de ani, din 14 aprilie 1457) a reorganizat administraţia, a impulsionat comerţul, a refăcut sistemul de apărare al ţării şi a ctitorit numeroase biserici şi mănăstiri.

În această dimineaţă la monumentul domnitorului de pe bulevardul care-i poartă numele, a avut loc o ceremonie de depuneri de flori. La eveniment a fost prezent Ambasadorul SUA la Chisinau, Dereck J. Hogan, Igor Dodon, Zinaida Greceanii, dar şi alţi oficiali.

Ştefan cel Mare a murit la 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea Putna. ”Iar pe Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstirea Putna, care est zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştia toţi că s-au scăpat de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, până astăzi îi zic Sveti Ştefan vodă, nu pentru suflet, ce ieste în mâna lui Dumnezeu, că încă el au fost om cu păcate, ci pentru lucrurile lui vitejeşti, carile niminea din domni, nici mai înainte, nici după aceia l-au ajuns”, scria cronicarul Grigore Ureche, în Letopiseţul Ţării Moldovei.

privesc.euprivesc.eu
privesc.euprivesc.eu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: