image
Sursa foto: pictures-and-images.com

ONU denunţă ororile din închisorile libiene

Mii de bărbaţi, femei şi copii sunt deţinuţi în condiţii oribile în Libia de către grupări armate, care îi supun la torturi şi alte tratamente rele, indică un raport al ONU publicat, relatează AFP.

Potrivit raportului, informaţiile strânse de Biroul ONU pentru drepturile omului şi de Misiunea de sprijin a ONU în Libia (Manul) au dezvăluit ''o generalizare'' în Libia a ''detenţiei prelungite şi arbitrare, şi a încălcărilor sistematice ale drepturilor omului în detenţie''.

Libia a fost cuprinsă de haos după înlăturarea dictatorului Moammar Gaddafi ca urmare a unei revolte populare în 2011. Grupări armate au profitat de această situaţie pentru a umple vidul de putere, scrie Agerpres.

Începând din 2014, grupările armate au arestat membri ai facţiunilor rivale, dar şi jurnalişti, politicieni şi chiar personal medical, se afirmă în raport.

Potrivit cifrelor documentului ce datează din 2017, circa 6.500 de persoane se aflau în acea vreme în închisori oficiale sub controlul poliţiei, depinzând de Ministerul Justiţiei.

În raport se afirmă, de asemenea, că nici un fel de date statistice nu sunt disponibile referitoare la locurile de detenţie aflate sub controlul ministerelor Apărării şi de Interne, şi nici despre cele administrate direct de către grupările armate. Locurile de detenţie care nu se află sub controlul statului sunt ''celebre pentru cazurile de tortură şi alte încălcări'', deplânge ONU.

Raportul descrie cum grupările armate supun persoanele arestate la acte de tortură, le lovesc cu bare metalice, le bat la tălpile picioarelor, le electrocutează şi le ard cu ţigara. Femeile nu sunt nici ele scutite. ''În unele închisori, femeile subt obligate să se dezbrace pentru a fi percheziţionate în părţile intime de către gardieni masculini sau sub privirea unor funcţionari masculini''.

În raportul său, ONU face apel la autorităţile libiene să elibereze imediat toate persoanele deţinute arbitrar, să denunţe fără echivoc toate actele de tortură şi rele tratamente, şi să facă în aşa fel ca autorii lor să fie judecaţi.

În raport nu sunt evocate detenţiile abuzive de migranţi în Libia, devenită o placă turnantă pentru sute de mii de africani ce vor să ajungă în Europa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: