image
Sursa foto: jurnal.md

Rezultatul alegerilor din 2014, contestat; Au fost prezentate probe că Șor a finanţat concertele electorale ale PD

Veaceslav Platon a contestat rezultatul alegerilor parlamentare din 2014 la Comisia Electorală Centrală. Avocații acestuia au prezentat dovezi precum că Ilan Șor a plătit cu banii furați din cele trei bănci devalizate pentru concertele electorale ale Partidului Democrat. Formațiunea lui Vladimir Plahotniuc nu a reflectat aceste cheltuieli în rapoartele financiare depuse la CEC. ”PD se află ilegal la guvernare”, afirmă unul dintre apărătorii lui Platon.

Contestația a fost depusă la CEC de către unul dintre avocații lui Platon. Afaceristul se referă în document la niște concerte organizate de PD înainte de alegerile parlamentare din 2014, unde Șor, într-un caz, a achitat avionul unor interpreți și prezentatori ruși. Potrivit lui Platon și avocaților săi, în alt caz, Șor a plătit prestația cântărețului italian Toto Cutugno. Probele se găsesc în mai multe rulaje bancare ale unor companii, pe care Șor le-a recunoscut ca fiind ale lui și care, potrivit raportului Kroll, sunt implicate în furtul bancar. Extrasele au fost anexate și la contestația lui Platon.

Avocatul afaceristului susține că în acest caz ar trebui să intervină Procuratura Anticorupție.

Comisia Electorală Centrală nu a comentat, deocamdată, situația. Precizăm că Jurnal TV a realizat o investigație în care se arată că, în 2014, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, PD a organizat un concert care a durat două zile - pe 26 și 27 noiembrie. Atunci, pentru fanii PD a cântat Toto Cutugno, iar din Rusia au venit Maxim Galkin, Laima Vaikule și Andrei Malahov.

Anume prezența acestor patru ar fi fost asigurată de Șor. Despre asta a vorbit unul dintre avocațiii lui Platon, Ion Crețu, care a obținut din surse, ale căror identitate vrea s-o protejeze, extrasele din conturile firmelor implicate în frauda bancară din 2014. Rulajele arată că Banca Socială și Unibank au eliberat două credite neperformante pe contul unei firme a lui Șor, care ulterior prin companii offshore a finanțat deplasarea și prestația artiștilor străini.

În rapoartele financiare ale PD-ului nu se regăsesc însă aceste cheltuieli. Crețu a declarat că Procuratura Anticorupție are aceste extrase din 2015, însă nu le prezintă pentru a-i proteja pe Șor și Plahotniuc. Purtătorul de cuvânt al PD a calificat declarațiile avocatului lui Platon drept o încercare de a-și apăra clientul. Serviciul de presă al Partidului Șor nu a vrut să ne ofere un comentariu, iar ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție ne-a declarat că abia la sfârșitul investigației furtului bancar ar putea prezenta informații suplimentare cu privire la subiect.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: