image
Sursa foto: shock.md

Duble standarde: Amenzi de 68.000 de lei pentru violență asupra profesorilor; Cei care lovesc copii scapă doar cu demisia

O nouă lege va fi propusă în Parlament de către membrii PD, care se referă la sancționarea acțiunilor de violență asupra cadrelor didactice. Democrații Pavel Filip, Monica Babuc și Igor Vremea propun ca prin acest proiect să fie sancționată violența asupra profesorilor din partea elevilor sau părinților cu amenzi de până la 68 000 sau cu închisoare de până la 5 ani. În ultimii doi ani, în presă au apărut zeci de înregistrări video, audio în care copiii din grădinițe sau școli sunt loviți, umiliți pentru ca, într-un final, acele cadre didactice să fie pedepsite doar cu demisia.

Pe 11 decembrie, Comisia securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului a avizat proiectul de lege propus de către fostul ministru al Educației, Monica Babuc, al cărui scop este de a oferi instrumente de protejare a cadrelor didactice. Babuc susține că în ultima perioadă s-a majorat numărul cazurilor de agresiune psihică asupra lor, inclusiv din partea elevilor. Ofensarea în public a cadrelor didactice va fi sancționată cu amendă de până la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității.

Potrivit proiectului de lege, acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate drept acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 000 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane.

„E adevărat că în ultimul timp au fost mai mult cazuri inverse”

Membrul Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Lilian Carp, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că acest proiect nu se referă doar la violența verbală și fizică asupra cadrelor didactice, dar și la cea dintre colegi. Deputatul PAS susține că este o situație complicată, mai ales că în grădinițe în ultima perioadă s-au produs cele mai multe cazuri de violență asupra copiilor.

„E adevărat că în ultimul timp au fost mai mult cazuri inverse, când profesorii au fost provocați. Legea prevede ca aceste cadre didactice care aplică violența fizică asupra copiilor, mă refer la cei din grădinițe, să nu ocupe funcții o perioadă, dar pentru aceste persoane nu este o problemă la salariul lor de 3000 de lei, pleacă și nu se mai întorc. Problema e mult mai complexă, multe dintre directoare fură, eu am lucrat la primărie și am eliberat din funcție câteva administratoare, este o problemă cronică”, a spus Carp.

Președinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu, menționează că în cazurile de violență psihologică şi fizică asupra copiilor comise de către cadre didactice, legislația R. Moldova prevede eliberarea din funcție, pentru vătămări corporale se aplică Codul Penal.

Amenințați că le va lipi ochii cu clei dacă nu vor dormi la amiază

Conform Codului Educației, articolul 135, punctul i, personalul didactic nu trebuie să admită tratamente şi pedepse degradante, discriminarea sub orice formă şi aplicarea niciunei forme de violenţă fizică sau psihică asupra copiilor. Dar se pare că acest Cod al Educației nu are nicio valoare pentru unele cadre didactice.

În perioada când Monica Babuc a fost ministru al Educației, cea care vine cu proiectul de sancționare a acțiunilor de violență asupra cadrelor didactice în presă, au fost dezvăluite zeci de cazuri de violență asupra copiilor în special din grădinițe. În martie 2018, la o grădiniță din Grătiești, educatoarea a lovit cu cana în cap un copil, iar pe restul i-a amenințat că le va lipi ochii cu clei dacă nu vor dormi la amiază. Educatoarea și-a dat demisia, fără să suporte alte sancțiuni.

În noiembrie 2018, la Grădinița nr. 185 din capitală o educatoare și o dădacă au fost surprinse abuzând fizic și verbal câțiva copii. Înregistrarea audio a fost publicată pe internet. Direcţia educaţie a primăriei a iniţiat o anchetă internă, iar dădaca a fost eliberată din funcție. Părinții au ajuns și în instanța de judecată cu acest caz, dar și-au retras cererea mulțumindu-se că dădaca nu mai activează în instituția preşcolară.

„Văi chiorâlilor!”, „Îți trăsnesc un capsator de aista, rămâi acolo!”

În mai 2019, o educatoare de la Grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni a fost surprinsă cum abuzează fizic şi verbal câţiva copii. Imaginile au fost înregistrate de către o persoană, care în acel moment se afla în interiorul grupei şi care ulterior le-a postat pe internet. Potrivit informaţiilor preliminare, în urma incidentului, educatoarea a fost eliberată din funcţie.

În octombrie 2019, o învățătoare de clase primare de la Liceul „Socrate” din capitală a fost înregistrată cum agresează verbal elevii. „Văi chiorâlilor!”, „Îți trăsnesc un capsator de aista, rămâi acolo!”, „Dacă nu înțelegi din cuvânt, o să trec la bătaie!”, „Mă apropii de tine și te zgâlțâi că vei intra în dulapul cela!”. După ce înregistrarea audio a apărut în mediul virtual, învățătoarea a fost demisă.

Procuratura a pornit o investigație pe marginea acestui caz prin prisma prevederii din Codul penal privind tratamentul inuman și degradant, finalitatea acestuia nu se cunoaște deocamdată. Alina Andronache, mama care a făcut publică înregistrarea, ne-a declarat că în prezent au o altă profesoară, iar despre investigațiile procuraturii nu cunoaște detalii.

Am încercat să luăm o reacție a fostei ministre, Monica Babuc, referitor la acest proiect și să aflăm ce se va întâmpla în cazul în care copiii vor fi agresați fizic, verbal și moral în instituțiile de învățământ, dar nu ne-a răspuns la telefon.

Adresări publice, răspunsuri evazive

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) și Asociația Obștească „Părinți Solidari” în luna mai 2018 s-au adresat public către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prezentând zeci de cazuri de violență asupra copiilor din școli și grădinițe. În adresare aceștia și-au exprimat profunda îngrijorare în raport cu acțiunile autorităților publice privind cazurile de intimidare a părinților și elevilor în instituțiile de învățământ din mun. Chișinău: Liceul „Gh. Asachi”, Liceul „Nicolae Sulac”, Gimnaziul „Decebal”, Liceul „Dante Alighieri”, Grădinița nr. 55, Grădinița nr. 32, Grădinița nr. 179.

Situațiile au fost confirmate de părinți prin diverse metode de comunicare (off-line și on-line), prin reclamarea următoarelor forme de violență: aplicarea forței fizice și provocarea unor suferințe fizice – trântire, lovire, împingere, îmbrânceală, izbire, tras de urechi, de păr, forțare de a sta într-o poziție incomodă sau umilitoare, scuturare etc. Răspunsul primit de la MECC a fost unul evaziv și nesemnificativ, susține Iulia Nazaria, de la AO „Părinți Solidari”.

Carolina Chirilescu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: