image
Sursa foto: politico.com

Hong Kong: Armata chineză AVERTIZEAZĂ că poate ajunge în doar 10 minute în regiune, unde sunt programate noi proteste masive

Administraţia de la Beijing a avertizat, vineri, că armata chineză poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong, unde sunt programate noi proteste masive, scrie Mediafax.

Sute de tancuri chineze sunt staţionate într-un stadion situat la doar şapte kilometri de limita administrativă dintre China continentală şi Hong Kong, situaţie care generează temeri privind o posibilă intervenţie chineză pentru reprimarea demonstraţiilor prodemocraţie. În ultimele două zile, mii de militari chinezi au efectuat exerciţii pe stadionul situat în Shenzhen.

"Stadionul din Shenzhen se află la 56 de kilometri de Aeroportul din Hong Kong; în plus, de aici, armata chineză poate ajunge în Hong Kong în zece minute", a avertizat un departament al armatei chineze, conform site-ului britanic Metro.co.uk.

Presa de stat de la Beijing a prezentat o serie de imagini cu vehiculele militare trimise în Shenzhen, sugerând că este posibilă o intervenţie pentru oprirea demonstraţiilor. "Nu se va repeta situaţia politică din iunie 1989", a dat asigurări cotidianul de stat The Global Times, în ceea ce este o rară referire la reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen din Beijing, operaţiune soldată cu sute sau chiar mii de morţi.

Noi demonstraţii prodemocraţie sunt programate sâmbătă şi duminică în Hong Kong.

Administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară pentru oprirea demonstraţiilor.

Recent, preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat protestele din Hong Kong «revolte violente», sugerând că autorităţile din China ar avea dreptul de a gestiona cum vor situaţia. Ulterior, liderul de la Casa Albă a lansat un apel la dialog.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de peste două luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: