Germania şi Belgia candidează acum fără oponenţi, dar au în continuare nevoie de două treimi din voturi pentru a fi alese.

„S-a decis că vom continua să acţionăm alături de aliaţii noştri pentru a permite Israelului să îşi exercite dreptul de participare deplină şi includere în procesul luării deciziilor la ONU”, a comunicat delegaţia israeliană la ONU.

O sursă de la ONU, vorbind sub condiţia anonimatului, a declarat că Israelul s-a retras din cauza şanselor mici de a câştiga, scrie News.ro

Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania, a declarat în martie că Statele Unite au ajuns la un acord în anii 90 cu Grupul Ţărilor Vestice şi Altele de la ONU pentru a-i oferi Israelului un loc în consiliu fără a avea contracandidat.

Grenell a vorbit despre această situaţie pe 14 martie pe Twitter, afirmând: „Israelul a aşteptat 19 ani! SUA trebuie să ceară Europei să îşi respecte cuvântul”.

Diplomaţii germani au negat că ar exista un asemenea acord iar delegaţia israeliană a refuzat să comenteze.

Consiliul, din care fac parte şi cei cinci membri permanenţi – SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia – este singurul organism al ONU care poate lua decizii obligatorii din punct de vedere legal pentru statele membre şi poate impune sancţiuni şi aproba folosirea forţei.

Pentru a se asigura o reprezentare corectă din punct de vedere geografic, există cinci locuri pentru statele africane şi asiatice, unul pentru statele est-europene, două pentru statele din American Latină şi Caraibe şi două pentru ţările din Europa de Vest şi altele.