image
Sursa foto: unesco.org

A murit legenda cântecului francez, Charles Aznavour

Marele artist Charles Aznavour s-a stins din viață. Născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, Charles Aznavour a fost unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi.

Shahnourh Varinag Aznavourian (numele său real) a început să cânte de la nouă ani și foarte repede și-a luat numele de scenă Aznavour. A devenit celebru în momentul în care Edith Piaf l-a auzit cântând și dându-și seama de calitățile sale vocale a aranjat să realizeze un turneu împreună în Franța și SUA. Adesea descris ca Frank Sinatra al Franței, toate piesele lui Aznavour sunt cântece de dragoste.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viața cântărețului. După un recital la Casablanca, reacția publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris „Sur ma vie” (1956), care devine primul său mare șlagăr. De acum înainte contractele se vor succeda și după o perioadă de trei luni la Olympia, cariera sa va căpăta adevărata valoare la teatrul Alhambra, unde a compus „Je m'voyais deja” (1960).

A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri. În urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, a pus bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită „Aznavour pour l'Armenie”. În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995, este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei în Elveția, după ce a devenit cetățean armean în decembrie 2008. În 1997, a fost numit ofițer al Legiunii de onoare și apoi comandor în 2004.

În 1991 a concertat alături de Liza Minelli în spectacole susținute în New York, Washington, Toronto și Montreal. În decembrie 1994 a susținut un concert excepțional la Viena alături de Placido Domingo. Patru ani mai târziu în 1998 a efectuat un turneu de patru săptămâni pe Broadway în New York, un eveniment unic pentru un artist francez. A susținut, de asemenea, spectacole la Moscova, Kremlin și Sankt Petersburg. În 2004, a concertat la Palais des Congres urmând apoi un turneu în Franța și Belgia.

În 2011, Universitatea din Ierusalim i-a oferit Premiul Scopus în cadrul unei ceremonii desfășurate la Teatrul Champs-Elysees din Paris. Distins pentru "activitatea sa ca om de cultură dar și ca militant al cauzei armene", Charles Aznavour s-a alăturat astfel altor laureați, de-a lungul timpului, ai Premiului Scopus cum ar fi filozoful francez Bernard Henri Lavy, actorul american Gregory Peck, cântărețul Frank Sinatra.

La 8 iulie 2013, în Armenia, la Erevan, a fost dezvelită o stea, în onoarea sa, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: „Tous Les Visages de l'Amour”, „Hier Encore”, „Les Jours Heureux”, „La Boheme”, „Que C'est Triste”, „Non, Je N'ai Rien Oublié”, „Il Faut Savoir”, „Toi et moi”, „Le Temps”, „Emmenez-Moi”, „Ave Maria”, „Ils Sont Tombes”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: