image
Sursa foto: privesc.eu

Popescu a solicitat SUA un nou program de asistență: „Vom face efort comun pentru a reduce cât mai repede corupția din RM”

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a solicitat Guvernului american un nou program de asistență pentru Republica Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

Popescu a spus, în cadrul unei conferințe de presă susținute după o vizită pe care a avut-o în SUA, că anterior Guvernul RM a avut discuții cu SUA la acest aspect, însă țara nu corespundea criteriilor de anticorupție care să-i permită să obțină noi finanțări.

„Statele Unite și-au declarat un sprijin unanim și puternic pentru noua guvernare de la Chișinău, pentru tranziția pașnică care a avut loc săptămâna trecută. Toți interlocutorii mei din Statele Unite ale Americii au spus că ei își doresc să sprijine Republica Moldova în această nouă etapă a istoriei sale. Am convenit cu partenerii noștri americani că vom face un efort comun pentru a debloca situația, pentru a reduce cât mai repede gradul de corupție din Republica Moldova, lucru care ne va permite să beneficiem de asistență externă mai mare. În următoarele zece zile vom avea o delegație din Statele Unite, care va veni la Chișinău pentru a evalua în ce domenii prioritare trebuie să ne concetrăm pentru cooperare și pentru asistență”, a declarat Nicu Popescu.

În cadrul vizitei în SUA, șeful diplomației de la Chișinău a avut o întâlnire și cu diaspora de acolo.

„Una din prioritățile activității mele în calitate de ministru de externe va fi îmbunătățirea serviciilor consulare, astfel încât să simplificăm viața cetățenilor noștri de peste hotare. Noi vom crea un grup de lucru la Ministerul de Externe. pentru a colecta mai multe idei din partea cetățenilor noștri aflați peste hotare. Succesul lucrului diplomației noastre, inclusiv al ambasadelor depinde de în mare parte de relațiile pe care ambasadele nostre și întreg Ministerul de Externe îl va avea cu diaspora”, a mai spus ministrul de Externe.

Nicu Popescu a avut astăzi și o întrevedere cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

„Politica externă a Republicii Moldova va fi subordonată în primul rând intereselor cetăţenilor noştri, atât a celor din țară cât și a celor aflați peste hotare. Ne dorim relansarea şi intensificarea relaţiilor bilaterale cu toţi partenerii externi ai Republicii Moldova, primele vizite fiind deja realizate la Paris şi Washington”, a subliniat ministrul moldovean de externe.

Cu titlu distinct, ministrul Popescu s-a adresat diplomaţilor străini cu rugămintea facilitării proceselor de negociere şi încheiere a tratatelor bilaterale privind asigurarea socială a cetăţenilor moldoveni, conversiunea permiselor de conducere, recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, etc. „Avem deja mai multe solicitări de acest fel din partea cetăţenilor noştri şi ne dorim rezolvarea acestor chestiuni în regim operativ”, a spus ministrul de Externe.

Săptămâna viitoare, Nicu Popescu și-a anunțat vizita oficială în Lisabona, unde va avea mai multe întâlniri cu oficialii portughezi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: