image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul pregătește o nouă amânare a instituirii controlului vamal riguros pentru firmele din regiunea transnistreană

Cabinetul de Miniștri urmează să decidă miercuri, prin hotărâre, prelungirea cu încă jumătate de an a termenului în care firmele și persoanele din stânga Nistrului pot importa mărfuri prin frontiera moldo-ucraineană fără un control riguros și fără să achite taxe în bugetul de stat al Republicii Moldova. Fostul deputat Alexandru Slusari spune că inițiativa reprezintă o nouă cedare în fața regimului separatist de la Tiraspol, iar fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, atenționează asupra riscurilor de corupție.

Proiectul de Hotărâre a fost publicat pe site-ul Guvernului și figurează în ordinea de zi ședinței de miercuri a cabinetului de miniștri.

Acesta conține o nouă modificare a termenului de instituire a măsurilor de control a mărfurilor importate în regiunea transnistreană, la trecerea frontierei moldo-ucrainene și asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun.

Proiectul prevede prelungirea termenului de intrare în vigoare a reglementărilor de la ”31 decembrie 2021” - la ”30 iunie 2022”:

„Prezentul proiect este elaborat pentru ajustarea termenului-limită în vederea extinderii perioadei în care agenților economici și instituțiilor din raioanele de Est ale Republicii Moldova li se va permite traversarea punctelor de trecere a frontierei Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan, pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică și prohibițiilor, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale”.

În proiectul de document se arată că ”extinderea termenului cu jumătate de an se justifică prin necesitatea identificării unor instrumente viabile de a asigura înregistrarea și evidența tuturor importatorilor”.

Fostul deputat, Alexandru Slusari, spune că este vorba despre o nouă cedare a Guvernului de la Chișinău în față de regimul separatist de la Tiraspol.

„Miercuri, executivul urmează să prelungească încă cu șase luni regimul trecerii posturilor vamale la hotarul estic fără impozitare și cu un control vamal superficial al mărfurilor, care chipurile rămân în regiunea transnistreană. Cea mai mare parte a ”importului” în așa-zisa republică transnistreană intră din Ucraina prin localitatea Cuciurgan, unde sunt amplasate două posturi vamale comune. ”Importatorii” nu achită niciun ban din TVA și accize în bugetul de stat”, a comentat fostul deputat.

Slusari a mai notat că ”nu există nicio garanție că mai multe produse aduse în stânga Nistrului, fără a fi impozitate, nu vor ajunge în partea dreaptă a Nistrului”, aceasta fiind ”un tip de legalizarea tacită a contrabandei”.

Iar fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, atenționează că aceasta este deja a unsprezecea amânare a termenului de instituire a controlului vamal riguros pentru agenții economici din stânga Nistrului.

„Din punct de vedere tehnic, toate pregătirile pentru lansarea fazei doi a controlului vamal comun la Cuciurgan, au fost pregătite încă în 2020. Și faptul că acum se operează cea de-a unsprezecea amânare indică clar că n-au fost întrunite toate condițiile ca acest lucru să fie posibil - politic, nu tehnic. Este o problemă ce ne afectează direct, fiecare cetățean în parte, economia noastră, funcționalitatea statului. Alimetează corupția”, spune fostul vicepremier pentru Reintegrare.

Am solicitat un comentariu de la Anastasia Taburceanu purtătorul de cuvânt al premierului Natalia Gavrilița, dar nu am primit niciun răspuns. Am sunat-o și pe Cristina Nicolau, șefa Serviciului de presă al Ministerului Finanțelor pe care am întrebat-o care au fost raționamentele pentru care ministerul a contrasemnat proiectul de hotărâre? Cristina Nicolau ne-a spus că va reveni cu un apel după ce se va consulta cu ministrul Dumitru Budianschi, iar până la această oră nu a mai revenit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: