image
Sursa foto: Reuters

Premier League se opune planurilor post-Brexit ale Federaţiei engleze: Care sunt motivele disputei

Conducerea Premier League a anunţat că se pune planurilor Federaţiei engleze de fotbal (FA) de a limita la 13 numărul jucătorilor străini din fiecare echipă, după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că "Brexit-ul nu trebuie folosit pentru slăbirea loturilor cluburilor", informează Reuters.

În prezent, jucătorii din afara Uniunii Europene trebuie să obţină un permis de muncă şi să treacă printr-o serie de teste teste calificative pentru a putea evolua în campionatul de fotbal al Angliei.

Cluburile din Premier League sunt obligate să aibă opt jucători autohtoni în loturile lor de 25. Cei opt nu trebuie să fie neapărat britanici, ci să fi activat în cadrul clubului timp de trei ani, înainte de împlinirea vârstei de 21 ani.

FA, care a fost solicitată de guvernul britanic să vină cu o propunere, vrea să impună o limită de 13 jucători non-autohtoni în loturile de 25 de jucători ale cluburilor din Premier League, după Brexit.

Se doreşte, totodată, ca guvernul să elimine restricţii în obţinerea permisului de muncă pentru cetăţenii non-europeni, creând condiţii de egalitate pentru toţi jucătorii, indiferent de naţionalitate.

"Propunerea va permite acelaşi nivel de acces pentru jucătorii europeni şi reduce cerinţele impuse jucătorilor din afara Europei, la acelaşi nivel", a precizat Federaţia engleză

"În schimbul acestei îmbunătăţiri a accesului, FA doreşte să se asigure că liga, în totalitatea sa, nu va depăşi actualul număr de aproximativ 260 de jucători non-autohtoni. Acesta este echivalentul a 13 jucători de club (în Premier League)", adaugă FA.

Federaţia engleză este convinsă că mărirea numărului de jucători autohtoni în loturile primelor echipe ale cluburilor va ajuta la dezvoltarea talentelor naţionale, însă oficialii Premier League nu sunt de acord cu această idee.

Premier League afirmă, într-un comunicat, că "nu există nicio dovadă" conform căreia numărul mai mare de fotbalişti autohtoni "ar avea un impact pozitiv asupra echipelor naţionale", reamintind totodată succesele înregistrate de naţionalele Angliei la nivel de tineret şi seniori, în ultimii ani, după actualele reguli.

Responsabilii primei ligi engleze au subliniat, în comunicatului lor, succesul de care Premier League se bucură în prezent la nivel internaţional: "Competiţia noastră este urmărită în 189 de ţări, 700.000 de vizitatori vin în Marea Britanie în fiecare sezon pentru a asista la meciuri, cluburile au 12.000 de angajaţi cu normă întreagă, iar fotbalul din Premier League generează 3,3 miliarde de lire sterline pe sezon, din taxe".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: