image
Sursa foto: diez.md

Cine și de ce critică guvernarea Sandu-Năstase-Dodon?

„Federalizare”, „Alianța Kozak”, „Dodon capturează Moldova, este al doilea Plahotniuc”, „Guvernul pierde timpul”, „Concursuri mimate”, „Declarația statului captiv, doar o foaie de hârtie”, etc. Cu siguranță, ați urmărit această isterizare în masă la nici două luni de la crearea noii majorități parlamentare și investirea noului guvern. Noua guvernare a devenit ținta unor atacuri coordonate, lansate concomitent de pe mai multe flancuri, de trolli și idioți utili, care au scopul de a crea artificial o masă critică în societate. Se dorește impunerea cu orice preț a unei etichete că noua guvernare este incompetentă, gafează permanent, că noua coaliție în curând se va destrăma.

Evident că acest linșaj mediatic este orchestrat, mai mult ca sigur că indicațiile vin direct din Miami, de la oligarhul fugar, este absolut clar scopul acestor atacuri – „divide et impera” (dezbină și stăpânește). Era previzibil că mafia lui Plahotniuc, înlăturată subit de la cârma țării, va dori să se revanșeze, să saboteze acțiunile noii guvernări și să pregătească terenul nu doar pentru revenirea la putere, ci revenirea pe cal alb, ca „eroi salvatori”. Una nu înțeleg, dacă totul e clar, limpede, la suprafață, de ce văd atât de mulți „idioți utili”, adică oameni de bună credință, pe care nu poți să-i bănuiești că ar fi fost plătiți, dar care, cu o naivitate aproape enervantă, insistă să facă jocul lui Plahotniuc? DE CE?

Înțeleg că sunt anumite lucruri care scârțâie în activitatea noii coaliții. Da, cetățenii trebuie să reacționeze, să semnalizeze, raporteze, ca anumite lucruri să fie îmbunătăți, fortificate, iar altele excluse. Doar răstignirea publică și arderea pe rug nici în ceea mai perversă minte nu se încadrează în acest șir logic al acțiunilor.

Era previzibil că acest sistem mafiot nu va capitula. Era previzibil că va fi enorm de greu nu să distrugi ci doar să-l fisurezi acest sistem, construit încă de pe timpul comuniștilor, și refortificat de democrați cărămidă cu cărămidă în ultimii 10 ani. Trebuie să fii foarte mare optimist să crezi că acest lucru poate fi făcut în genere și e o iluzie că aceasta se poate întâmpla în doar câteva luni. Plahotniuc a fugit, într-adevăr, dar toate slugile sale au rămas în funcție. Or țara era capturată și condusă de mafie, nu din Parlament, Guvern sau Președinție, ci din interiorul sistemului, din interiorul fiecărei instituții de stat, din birourile, dormitoarele și băile celor 600 de procurori și 300 de judecători. Faptul că s-au schimbat șefii la Guvern și Parlament nu înseamnă pentru mafie absolut nimic! Asemenea sisteme mafiote foarte lejer și rapid se regrupează și se adaptează parazitar noilor factori externi, iar soldații fideli ai mafiei joacă mai expresiv și sincer decât cei mai talentați actori în spectacolul absurd al „reformei”.

Schimbările din vârful iceberg-ului, din contra, sunt încă o demonstrație a statului paralel, cu două puncte de putere: clandestină, dar reală, încă deținută de Plahotniuc și legitimă, dar deocamdată mai mult formală, deținută de noua guvernare. ACUM și PSRM și-au făcut în premieră loc la masa de poker la care de ani buni joacă doar așii din PDM. Bravo! Doar că ce folos că ești la masă, dacă nu ai și nu vei avea în curând cărți bune, cu care să joci cel puțin de la egal la egal cu acești șmecheri.

Și aceste lucruri sunt știute, clare, la suprafață, prezise. Explicați-mi, vă rog, că chiar nu înțeleg de ce atunci strigați în gura mare că sunteți dezamăgiți că dezoligarhizarea nu s-a produs? Evident că nu s-a produs. La fel cum e la fel de evient pentru unii, dar absolut neglijat de majoritatea isterizată, că în doar două luni s-au reușit mult mai multe lucruri decât se anticipau. Demisii, deconspirări de scheme, blocări și revizuiri de scurgeri, reorganizări. Carul s-a mișcat din loc, caravana a început să meargă pe drumul corect, doar că în loc s-o ajutăm să ia turații, nu știu de ce, mulți ați decis că trebuie să lătrați.

Blogul lui Dan Oleinic

Noutăţile partenerilor

comentarii: