image
Sursa foto: privesc.eu

Parlamentul a VOTAT: Deputatul Șor rămâne fără imunitate; Poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată

UPDATE 19:57 // Deputatul Ilan Șor poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată. Parlamentul a votat cu puțin timp în urmă pentru ridicarea imunității parlamentare a acestuia, la solicitarea procurorului general interimar.

Decizia a fost luată în lipsa lui Șor care este anunțat în căutare internațională.

Precizăm că Șor nu s-a prezentat la nicio ședință a Parlamentului. Potrivit speakerului Zinaida Greceanâi, chiar dacă toate absențele au fost nemotivate, Șor încasează 25% din salariu.

UPDATE 19:00 // La fel ca și colegii lui Ilan Șor, și cei de la PD insistă că procurorul general interimar activează la comandă.

„Înțelegem sub ce presiune sunteți. Demersul se bazează pe două cauze penale: una inițiată la 9 august și a doua chiar astăzi. Sunt acestea alte fapte noi decât cele examinate în alte cazuri penale? Sau e vorba de perioada când domnul Șor nu se bucura de imunitate”, a menționat deputatul PD Vladimir Cebotari.

„Sunt fapte vechi și fapte noi constatate. Pe 15 a fost completată învinuirea. Dumnealui a acționat în interesul unui grup criminal”, a spus Robu, evitând să dea detalii pentru a nu prejudicia mersul anchetei.

UPDATE 18:48 // „Cei alături de mine se aflau în convulsiile unui protest care s-a terminat cu ridicarea de la monumentul lui Ștefan cel Mare. Au fost zeci de mii de oameni în care regimul ne-a pus față în față cu susținătorii lui Șor. Vreau să-i aduc aminte procurorului general că așteptările pe care le avem sunt foarte mari. Nu se rezumă doar la furtul miliardului, ci la toate ilegalitățile care s-au comis în perioada regimului Plahotniuc. Aveți șansa de a demonstra că în țara asta sunt bărbați. Vreau să îndemn și socialiștii. Să nu ne codim în a oferi această susținere Procuraturii Generale”, a declarat deputatul Platformei DA, Octavian Țâcu.

„Comisia de anchetă deja a studiat zeci de materiale. Această venire este întârziată cu cinci ani. Apreciem curajul domnului procuror. Cunoaștem cât de tare se opune sistemul. Când ați venit la PG, ați găsit un dosar întreg „frauda bancară” sau sunt dosărele pornite ca un singur scop, de a nu investiga frauda bancară ca un complex?”, a fost întrebarea lui Alexandru Slusari.

„Sunt mai multe cauze penale. Nu există una singură”, a răspuns Dumitru Robu.

UPDATE 18:41 // „Vă simțiți confortabil să primiți comenzi de la Dodon și Năstase?”, a fost întrebarea colegei lui Șor, Marina Tauber.

„Nu primesc indicații de la nicio persoană. Mă conduc doar de Constituție și legile RM”, a fost răspunsul procurorului general interimar

UPDATE 18:36 // Procurorul general interimar Dumitru Crudu își prezintă raportul. „PG dispune de probe concludente în ceea ce privește implicarea lui Șor în infracțiunile respective. Este nevoie de măsuri urgente. Întreaga societatea vrea să afle cu adevărat ce s-a întâmplat cu frauda bancară”, a spus Robu.

„Nu v-ați gândit să veniți aici să cereți ridicarea imunității la pachet a tuturor celor implicați în frauda bancară?”, a întrebat deputatul PAS, Lilian Carp.

„Abia se face claritate în toate dosarele care se referă la frauda bancară. Când va fi stabilită implicarea altor persoane, inclusiv deputați din parlament, voi iniția procedura și în privința acestora”, a răspuns procurorul general interimar.

UPDATE 18:32 //„Eu ca deputat când voi vota pe ce să mă bazez? În experiența mea de deputat a fost un singur caz când a fost ridicată imunitatea parlamentară a lui Vladimir Filat. Toți deputații din sală au avut un raport prin care au văzut despre ce e vorba”, a menționat deputatul PD Andrian Candu.

UPDATE 18:27 // În opinia colegilor de fracțiune ai lui Șor, procedura are loc cu încălcarea legii. „Ilan Șor nu era deputat pentru faptele în care i se încriminează. El nu se ține de imunitate”, a spus Denis Ulanov.

„Ceea ce facem noi nu punem piedici în calea justiței. Deja în judecată se va decide dacă Șor a furat sau nu”, a spus Litvinenco.

UPDATE 18:14 // Deputații examinează proiectul de hotărâre privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor. Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, prezintă raportul cu privire la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Toți cei opt membri ai comisiei au votat „pentru”.

UPDATE 17:40 // Motivul invocat pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor ar fi mai multe dosare penale pornite în prezent pe numele acestuia.

Membrul Comisiei juridice, numiri și imunități, Grigore Novac, a declarat pentru Jurnal TV că ar fi vorba despre alte dosare decât cel în care Șor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi șase luni de închisoare, și cel în care este cercetat în prezent pentru părăsirea ilegală a Republicii Moldova.

Novac spune că Șor este cercetat pentru abuz de serviciu, care se pedepsește cu închisoare, de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani. Totodată, pentru acțiuni săvârşite în interesul unui grup criminal organizat care prevăd închisoare între 3 și 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

UPDATE 17:35 // Parlamentul a luat o pauză de 30 de minute pentru ca membrii Biroului Permanent să se întrunească.

_____

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, solicită Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Robu se află în aceste clipe în plenul legislativului și a înaintat demersul în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată a fostului primar de Orhei.

Solicitarea urmează să fie examinată de Comisia juridică, numiri și imunități, care va prezenta un raport în plenul Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: