image
Sursa foto: Jurnal.md

Sindicatele anunță un protest pentru ziua de mâine, 6 decembrie; Cer identificarea surselor pentru plata premiilor anuale

Sindicatele anunță o acțiune de protest pentru ziua de mâine, 6 decembrie, în fața clădirii Parlamentului, dacă Guvernul și Parlamentul nu va lua în calcul soliictarea sindicaliștilor de a găsi resursele financiare necesare pentru plata premiilor anuale angajaților din sectorul bugetar.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova anunță că acțiunea de protest va fi organizată între orele 9:30 - 11:30.

Sindicatele își exprimă îngrijorarea și nedumerirea referitor la decizia Guvernului de a constrânge salariații-membri de sindicat din sectorul bugetar în dreptul lor de a beneficia de premiul anual, prevăzut la art. 211 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Examinând avizele Guvernului la amendamentele Legii Bugetului de Stat, și având în vedere lipsirea angajaților din ramurile bugetare de dreptul de a beneficia de premiul anual nu doar aferent rezultatelor anului 2020, dar și incertitudinea achitării premiului anual aferent anului 2021 în anul curent, considerăm inadmisibil, mai cu seamă în contextul în care prețurile medii de consum doar în perioada a 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului”, se spune în declarația sindicatelor.

Sindicaliștii solicită Guvernului și Parlamentului să identifice resursele financiare necesare pentru onorarea angajamentelor referitor la acordarea premiului anual pentru cei peste 150 de mii de salariații din sectorul bugetar „pentru evitarea nemulțumirilor și creșterea tensiunilor în colectivele de muncă”.

În context, CNSM solicită organizarea la 6 decembrie 2021, cu începere de la ora 8.30, a unei întrevederi a conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și președinților federațiilor sindicale din ramurile bugetare cu Președintele Parlamentului și Președinții comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și a Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media pentru discutarea acestui subiect

Noutăţile partenerilor

comentarii: