image
Sursa foto: facebook

Fiul lui Filat, luat la ochi de justiția britanică pentru lux pe bani nejustificați legal: Penthouse în chirie și Bentley

Luca Filat, fiul de 22 de ani al fostului premier Vladimir Filat, a ajuns în vizorul justiției din Marea Britanie după ce nu a putut să justifice proveniența unor sume exorbitante de bani pe care le-a cheltuit pentru închirierea unui penthouse din centrul Londrei, un Bentley și alte bunuri și servicii de lux.

În urma unei investigații efectuate de Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate, Luca Filat a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, proveniența legală a cărora n-a putut-o dovedi.

„Un student din Londra, care a plătit 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge, trebuie să predea aproape o jumătate de milion de lire sterline în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională de Combatere a Criminalităţii Organizate”, se spune într-un comunicat de presă al agenției guvernamentale de la Londra.

Potrivit anchetatorilor financiari, dispoziția de înghețare a trei conturi deținute de Luca Filat în banca londoneză HSBC a fost emisă încă în mai 2018. Și asta după ce anchetatorii britanici au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat.

„În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările băncii HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Luca Filat au fost finanțate prin depozite mari de la companii offshore cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie. După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Luca Filat a dus un stil de viață extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv și-a cumpărat un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline”, se mai spune în comunicatul emis de agenția britanică.

În rezultat, judecătorul de district Michael Snow, de la Tribunalul Magistraturii din Londra, a emis ordine de confiscare pentru cele trei conturi înghețate ale lui Luca Filat.

În opinia magistratului, există o probabilitate înaltă „că banii au provenit din comportamentul criminal al tatălui său în Moldova”.

„Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În cazul în care există bănuiala că banii dintr-un cont sunt încasări în urma unei infracțiuni, putem cere instanței să înghețe și apoi să retragă sumele. În acest caz, Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă de bani, iar instanța a decis că va fi recuperabilă”, a precizat Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției.

Luca FilatLuca Filat

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: