image
Sursa foto: AP

Auštrevičius: Democrația în RM, amenințată de o mână de oameni; Raportul e un apel de trezire, înainte să fie prea târziu

Viitorul relațiilor dintre UE și Republica Moldova depinde foarte mult de modul în care se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare. Este declarația europarlamentarului Petras Auštrevičius, al cărui raport privind Republica Moldova a fost votat ieri de Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.

Potrivit documentului, orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

„Am doar speranța că raportul va fi un apel de trezire necesar Chișinăului, înainte de a fi prea târziu”, a declarat Petras Auštrevičius.

„Începând cu 2014, Republica Moldova a fost recunoscută ca fiind în topul statelor din cadrul Parteneriatului Estic. Astăzi însă vorbim despre Moldova ca despre un stat în care elementele de bază ale democrației, ale sistemului judiciar independent și ale statului de drept sunt grav amenințate de o mână de oameni. Astăzi vorbim despre Moldova, împotriva căreia UE a impus măsuri fără precedent, cum ar fi punerea în așteptare a unui pachet prevăzut de asistență macrofinanciară - ca reacție la anularea alegerilor și jaful bancar”, a menționat Petras Auštrevičius.

Europarlamentarul spune că, după ce a discutat și a consultat mai mulți politicieni din UE și RM, activiști și experți neguvernamentali, a ajuns la recomandări foarte concrete și clare.

„În special, recomand că asistența macrofinanciară și sprijinul bugetar al UE să rămână în așteptare până după alegerile parlamentare planificate, cu condiția clară că acestea să se desfășoare în strictă conformitate cu standardele internaționale”, a accentuat deputatul UE.

De asemenea, acesta propune ca fondurile pentru Moldova să fie realocate, fără întârziere, pentru a sprijini în mod direct societatea civilă din Republica Moldova, mass-media independentă, precum și proiectele din sectorul privat și de dezvoltare locală.

„În concluzie, am doar speranța că raportul va fi un apel de trezire pentru autoritățile de la Chișinău, înainte de a fi prea târziu. Viitorul relațiilor UE-Moldova va depinde în prezent foarte mult de modul în care se desfășoară următoarele alegeri parlamentare. Nu este vorba despre cine câștigă, ci despre cum câștigă. Prin urmare, vreau să cred că autoritățile moldovenești vor avea timp să analizeze foarte atent raportul, în vederea găsirii unui stimul pentru un parteneriat mult mai deschis și mai autentic, pentru o Moldova europeanp, bazată pe fapte reale și nu declarații goale”, a concluzionat Petras Auštrevičius.

Amintim că, pe 5 iulie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor din Chișinău și a solicitat Comisiei Europene suspendarea sprijinului bugetar pentru RM, dar și a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră. „Pentru” au votat 343 de europarlamentari, „împotrivă” - 35, iar 160 s-au abținut.

„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a comentat atunci Siegfried Mureșan, europarlamentar din cadrul grupului Partidului Popular European.

Noutăţile partenerilor

comentarii: