image
Sursa foto: cnn.com

Dezastru economic pentru SUA: Au încheiat anul fiscal 2018 cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii șase ani

Guvernul Statelor Unite a încheiat anul fiscal 2018 cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii şase ani, de 779 de miliarde de dolari, din cauza impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor şi a creşterii cheltuielilor şi a datoriei naţionale, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, informează News.ro.

Datele au mai arătat un surplus bugetar de 119 miliarde de dolari în septembrie, care a fost peste aşteptări şi un record pentru această lună. Un oficial al Trezoreriei a precizat că surplusul este mai mic dacă este ajustat la schimbările de calendar.

Analiştii consideră în general că reducerile de taxe pentru populaţie şi companii, adoptate la sfâşitul anului trecut, şi creşterea cheltuielilor guvernamentale convenită în februarie vor majora probabil deficitul bugetar.

Trump şi colegii săi republicani susţin că reducerile de taxe vor stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Deficitul bugetar a urcat în anul fiscal 2018 încheiat pe 30 septembrie cu 113 miliarde de dolari, respectiv cu 17%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ajustat la factorii de calendar, deficitul a fost mai mare, a mai spus oficialul Trezoreriei.

Cea mai mare parte a acestei creşteri a provenit de la cheltuielile mai mari cu dobânzile plătite pentru datoria naţională.

Costul serviciului datoriei naţionale a crescut în condiţiile în care Rezerva Federală (Fed) majorează dobânzile aproximativ o dată pe trimestru, pe fondul unei pieţe a muncii supraîncălzite şi a unor semne de inflaţie. Unii reprezentanţi ai Fed au avertizat că creşterea deficitului bugetar ar putea împiedica orice reacţie fiscală a SUA la o scădere economică.

Trump a criticat la rândul său politica monetară mai strică a Fed, afirmând săptămâna trecută că banca centrală ”a înnebunit”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: