image
Sursa foto: jurnal.md

Campania „Boierii Moldovei sărăcite”: Afacerile nedeclarate, „păcatele” din trecut și afirmaţiile false ale Silviei Radu

Silvia Radu a încasat un salariu de peste trei milioane de lei, în 2014, și peste șase milioane în 2015, fiind șef la Union Fenosa. A meritat ea, sau nu, o asemenea remunerare, rămâne de văzut. Deocamdată, ne limităm la cele afirmate de unii experți, care admit că o parte din banii consumatorilor pentru energie a mers și la salarizarea staffului acestei instituții. Documentele atestă un lucru cert - Silvia Radu o duce bine și chiar se bucură de un sprijin la vârf pentru a râvni la funcția de primar al Chișinăului. Cine îi nivelează calea, putem să deducem din cele ce urmează.

Silvia Radu și soțul său, omul de afaceri Vergiliu Radu, locuiesc într-o casă amplasată în sectorul Buiucani, pe un teren de 5 ari. Potrivit informațiilor de la Cadastru, bucata de pământ a fost cumpărată în 2004. Familia a demolat construcțiile vechi și a ridicat acest edificiu cu arhitectură de palat, cu o suprafață interioară de 220 de metri pătrați și una exterioară, de 420 de metri. Procesul verbal de recepție finală a fost înregistrat în 2013. Valoarea cadastrală a terenului este de aproximativ 300 de mii de lei, iar a casei - de două milioane. Valoarea de piață a lotului de pământ, potrivit unui agent imobiliar contactat de Jurnal TV, ar fi de cel puțin trei-patru ori mai mare decât cea cadastrală.

Potrivit declarațiilor de avere depuse de Silvia Radu, familia mai deține două apartamente în Chișinău cu o suprafață totală de peste 200 de metri pătrați și un spațiu comercial de 40 de metri. În proprietate se află și terenuri agricole în raioanele Hâncești și Cimișlia, cu o suprafață totală de 37 de hectare. Totodată, familia arendează un iaz, pe un lot de pământ de 3 hectare.

La capitolul bunuri imobile sunt declarate trei vehicule. Cel mai scump este un Audi cumpărat în 2014 cu un milion două sute de mii de lei - sumă echivalentă cu jumătate din valoarea cadastrală totală a luxosului imobil, în care locuiește familia Radu. Acest automobil este înregistrat pe numele soțului candidatei, în timp ce pe numele ei figurează un Volkswagen produs în 2010 și cumpărat în 2016 cu 75 de mii de lei. Anume cu această mașină circulă Silvia Radu, care are angajat un șofer. Al treilea automobil este un camion Ford, cu o vechime de 10 ani, pe care familia l-ar fi cumpărat cu 20 de mii de lei, anul trecut.

În dările de seamă figurează și o datorie de jumătate de milion de lei, contractată în 2013. Banii urmează să fie restituiți până în 2019 cu o dobândă de 18 la sută. Silvia Radu declară mai multe conturi bancare în țară și peste hotare în care, potrivit ultimei declarații de avere, familia păstrează aproximativ 70 de mii de lei și 23 de mii de euro. Economiile au scăzut considerabil, comparativ cu cele indicate în prima dare de seamă depusă la Comisia Electorală Centrală de către Silvia Radu în cadrul campaniei electorale pentru prezidențiale din 2016. Rezervele în valută au scăzut cu 160 de mii de euro, din 2016 până în prezent.

O descreștere extraordinară se atestă și la capitolul venituri. Angajată în calitate de primar interimar pe 6 octombrie 2017, Radu a încasat de la locul de muncă un salariu de 13 mii de lei pentru ultimele două luni din anul trecut. Asta în timp ce la fostul post, primea sute de mii de lei lunar. În calitate de președinte al Societății pe Acțiuni Red Union Fenosa, deținută de grupul internațional Gas Natural Fenosa, Silvia Radu a încasat un salariu de trei milioane șase sute de mii de lei, în 2014, și șase milioane șase sute de mii - în 2015. Rezultă că în ultimul său an de activitate la furnizorul de energie electrică a primit câte 550 de mii de lei pe lună. Deși a plecat din această companie la sfârșitul lui 2015. În declarația de avere pentru anul următor, 2016, Silvia Radu indică din nou un venit, de peste trei milioane de lei, din contractul de muncă avut cu fostul angajator.

Pentru suma de 550 de mii de lei, pe care în 2015 o primea lunar de la Red Union Fenosa, la Primăria Chișinău Silvia Radu va trebui să muncească aproape patru ani. Candidata susține că a renunțat la locul de muncă bănos pe care îl avea, pentru a se dedica societății. Anume pentru binele comun, spune ea, a decis să investească în deja a doua campanie electorală. În timpul prezidențialelor din 2016, familia a declarat că a scos din propriul buzunar aproximativ un milion 900 de mii de lei. Raportată la salariul de care beneficiază președintele Republicii Moldova, investiția s-ar fi răscumpărat abia peste 10 ani. Și în campania pentru Primăria de Chișinău, candidata susține că se vor cheltui resursele familiei, obținute dintr-o afacere în agricultură.

Despre afacerea profitabilă care îi permite luxul să investească în electorală, Radu a vorbit și în timpul prezidențialelor din 2016.

Businessul din agricultură despre care vorbește candidata se regăsește și în declarațiile ei de avere. SRL Radu-Agro este împărțit de cei doi soți aproximativ în jumătate. Această firmă îi plătește soțului candidatei un salariu. Cea mai mare sumă este indicată pentru 2017 și este vorba despre 44 de mii de lei anual. Adică mai puțin de patru mii pe lună. În dările de seamă nu sunt indicate dividende sau alte beneficii din această firmă, sau celelalte declarate de familie.

Întrebată la ce venit din afaceri se referea și dacă acest venit există, atunci de ce nu se regăsește în dările de seamă, candidata a precizat - businessul familiei abia urmează să aducă un profit.

Familia are mai multe afaceri în țară și peste hotare. Unele - declarate, altele - nu. În dările de seamă apare o informație cu privire la anumite cote părți deținute într-o bancă din Spania. Silvia Radu a precizat anterior că nu este vorba despre o avere mare.

În prima declarație depusă în cadrul prezidențialelor din 2016 s-a regăsit și o companie din Marea Britanie.

De fapt, până la acea etapă, Silvia Radu avea cel puțin două companii fondate în Marea Britanie, cu denumiri foarte asemănătoare. Una este cea declarată - Gate for Capital Limited, iar alta, nedeclarată Gate for Space Limited. În cea de-a doua companie, Silvia Radu a deținut o cotă de 25 la sută în perioada 26 august 2015 - 25 aprilie 2016. Ambele firme au fost fondate în august 2015. În acestea, pe lângă Silvia Radu figurează un alt om de afaceri cu implicări în politică. Este vorba despre Valentin Vizant, fost șef al unor instituții de stat precum Administrația Aviației Civile sau Poșta Moldovei, fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, nașul de cununie al deputatului PD, Serghei Sîrbu, fost candidat electoral pe lista Partidului Patria în cadrul alegerilor parlamentare din 2014. Până în prezent cotele în cele două companii au fost redistribuite astfel încât Vizant s-a retras din Gate for Capital, iar Silvia Radu s-a retras din Gate for Space.

În afară de această firmă britanică, pe care Silvia Radu nu o declara în darea de seamă pentru 2015 și 2016, candidata evită să includă și în declarația pentru 2017, o altă companie, fondată anul trecut, în Marea Britanie, de către soțul său. Vergiliu Radu figurează drept fondator, secretar și director al CIS LOGISTICS & PARTNERS LTD din 21 decembrie 2017. O asemenea companie nu se regăsește nici în declarația pentru 2017 depusă de Silvia Radu la Autoritatea Națională de Integritate în calitate de primar general interimar al capitalei, nici în darea de seamă depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat electoral pentru alegerile locale din 20 mai.

În schimb, candidata include în darea de seamă o altă firmă britanică, din nou, cu denumire asemănătoare. CIS LOGISTICS LTD - preluată de Silvia Radu în august 2017, de la o persoană, care la rândul său, a preluat-o de la același Valentin Vizant. Pe 16 ianuarie curent a fost încheiată procedura de dizolvare a acestei firme, inițiată de Radu, la scurt timp după ce a devenit proprietară.

Lansarea în campania electorală pentru Primărie a reactualizat discursurile cu privire la legătura care ar exista între Silvia Radu, care se declară candidat independent, și Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, care, oficial, nu a lansat vreun candidat pentru Chișinău. Există mai multe indicii care vorbesc despre faptul că Radu și PD fac o echipă în lupta pentru conducerea municipiului, dintre care cel mai grăitor este felul în care candidatul pretins independent este ridicat în slăvi de presa controlată de Plahotniuc. Posturile din holdingul media al oligarhului i-au lustruit imaginea pe toată perioada aflării în funcția de primar general interimar și continuă să o facă și după lansarea în cursa electorală.

Deși susținerea din partea posturilor controlate de Plahotniuc acordată Silviei Radu este evidentă, candidata neagă această realitate.

Un alt indiciu cu privire la afilierea cu PD este cum a decurs colectarea semnăturilor pentru candidat. Silvia Radu a declarat că în acest proces sunt implicate rude și prieteni de-ai săi. În realitate însă, mai multe persoane din corturile instalate în oraș în scopul colectării de semnături au declarat că fac voluntariat pentru Radu la solicitarea unor persoane din PD. Mai mult. Unii dintre voluntari au declarat că Silvia Radu ar fi candidatul Partidului Democrat. Când a depus listele de subscripție la autoritatea electorală, ea a declarat că a reușit, cu forțe proprii, să adune 13 mii de semnături din rândul locuitorilor capitalei.

Pe adresa redacției noastre, însă, au venit mesaje de la angajați ai unor instituții sau întreprinderi de stat care au afirmat că au fost obligați să-și pună semnăturile în listele de subscripție ale candidatei pretins independente. Una dintre aceste instituții ar fi Institutul Mamei și Copilului. Potrivit autorului unei scrisori adresate Jurnal TV, care s-a prezentat drept angajat al acestui spital, în liste erau trecute deja numele, prenumele, seria și numărul buletinului salariaților, iar angajații doar semnau și indicau data. În cazul în care aveau întrebări, răspunsul responsabilului era: „Este ordinul directorului, toate întrebările la el”.

Informația a fost negată de purtătoarea de cuvânt a Institutului Mamei și Copilului. O situație similară, însă, a fost semnalată și de către unii angajați ai întreprinderii „Franzeluța”. De frică să nu-și piardă locurile de muncă, persoanele care îndrăznesc să facă declarații solicită să le fie protejată identitatea. Un salariat de la „Franzeluța” ne-a povestit că directorii unor fabrici din componența combinatului de panificație se apropiau de angajați și le spuneau să meargă în blocul principal, unde vor trebui să semneze în listele de subscripție ale Silviei Radu. Unii au semnat nu pentru că o susțin într-adevăr pe candidată, ci pentru că s-au temut că își vor pierde locul de muncă dacă se vor opune.

Și în acest caz, conducerea „Franzeluța” a negat informația dezvăluită de angajatul întreprinderii.

Candidata, la rândul său, a declarat că afirmațiile salariaților spitalului și ai combinatului de panificație ar fi false.

Menționăm în acest context că, în campania electorală din 2016, pentru prezidențiale, Silvia Radu a prezentat liste de subscripție în care avea peste 15 mii de semnături. Numărul celor care au susținut-o, însă, a fost de aproximativ trei ori mai mic. Candidata a acumulat numai 5276 de voturi în cadrul acelui scrutin.

Unii comentatorii politici de la Chișinău susțin că afilierea dintre Silvia Radu și Partidul Democrat este evidentă, iar negarea acestei realități demonstrate de numeroși factori are scopul de a o feri pe candidată de anti-ratingul organizației lui Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. Atât reprezentanții Partidului Democrat, cât și candidata, au negat anterior că ar exista vreo colaborare între ei.

Întrebată cu diferite ocazii dacă îl cunoaște și în ce situații s-a întâlnit cu oligarhul de la șefia PD, Silvia Radu a răspuns că a avut mai multe tangențe cu Plahotniuc, în legătură cu activitatea sa din cadrul companiei Red Union Fenosa, dar și în calitate de consul onorific al Spaniei, titlu deținut de Radu până în august 2016.

Silvia Radu a decis să se lanseze în politică după 15 ani de activitate desfășurată pentru investitorul spaniol care a privatizat în anul 2000 întreprinderile de stat din domeniul energetic, iar astăzi deține monopolul pe această piață în Moldova. În urma unor controale efectuate de unele instituții de stat precum Curtea de Conturi sau Agenția de Reglementare în Energetică au ieșit la suprafață numeroase nereguli atât în procesul de pre și post-privatizare, cât și în procesul de formare a tarifelor pentru energia electrică. A fost descrisă cu lux de amănunte practica includerii în costul energiei ale unor cheltuieli exagerate efectuate nemotivat de companie. Totodată s-a descoperit că furnizorul de energie a transferat pe parcursul timpului aproape 170 de milioane de lei pe conturile unei firme fondate de Radu. Informația se conține într-un raport de control efectuat de auditorii ANRE în anul 2013 - un document care, din cauza unor circumstanțe politice, nu a ajuns să fie discutat public.

Faptul că ANRE a efectuat un control al activității furnizorului de energie electrică și că există și un raport al echipei de auditori în care sunt constatate numeroase nereguli a fost tăinuit de autoritatea pentru reglementare în energetică. Controlul a fost inițiat de fostul director al agenției, Victor Parlicov, însă, înainte ca procedura să fie dusă la bun sfârșit în mod oficial, acesta a fost demis. Conducerea care a fost numită ulterior nu a mai abordat subiectul, pentru că, până una alta, ar fi expirat termenul legal de examinare a raportului. Fostul vice-președinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu și expertul în energetică, Sergiu Tofilat - cei care au prezentat documentul în cadrul unei conferințe de presă, consideră că încălcările depistate la furnizorul de energie electrică o fac pe Radu să fie șantajabilă.

Silvia Radu a calificat acuzațiile la adresa sa drept un atac din partea altor concurenți electorali și a sugerat că nu e bine să fie atacat unul dintre puținii investitori pe care îi are Moldova.

Cât privește informația cu privire la cele 170 de milioane de lei transferate de Fenosa pe conturile unei companii create de Silvia Radu, candidata susține că ea doar a fondat acea firmă, iar peste câteva luni a vândut-o.

Contactată de reporterul Jurnal TV, șefa Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție a declarat că nu există niciun dosar penal pe marginea raportului de control efectuat de ANRE în 2013 și că nu au fost efectuate investigații sau percheziții în acest sens.

Această informație, însă, se bate cap în cap cu datele prezentate într-un comunicat emis de grupul Gas Natural Fenosa drept reacție la declarațiile făcute de Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu. Compania respinge acuzațiile, iar unul dintre argumentele invocate este faptul că deși raportul ANRE nu a ajuns să fie dezbătut oficial, organele de drept competente ar fi efectuat verificări pe marginea aspectelor expuse în acest document și nu ar fi constatat abateri.

În cadrul unor dezbateri publice desfășurate în 2015 la ANRE pe marginea solicitării furnizorului de energie de a majora tarifele, Silvia Radu a declarat că nici nu ar fi cunoscut despre existența raportului de control din 2013.

Declarația era făcută în noiembrie 2015, pe când raportul de control al ANRE a fost trimis furnizorului de energie la începutul lui 2014. Mai mult, potrivit fostului director al ANRE Victor Parlicov, pe adresa instituției a venit și un răspuns de la Red Union Fenosa care conținea comentariile companiei pe marginea observațiilor făcute de auditori.

În conferința de presă în cadrul căreia s-a lansat în campania electorală, Silvia Radu a fost întrebată, o dată în plus, despre salariul fabulos pe care l-a ridicat de la fostul său loc de muncă. Candidata a repetat același răspuns - că leafa sa nu ar trebui să fie legată de tariful plătit de consumatori.

Asta deși, tot Silvia Radu recunoaște că profitul companiei tot din tarif se ia.

Cert este că în perioada în care Silvia Radu s-a aflat la conducerea Red Union Fenosa tariful la curent s-a dublat. Și asta cu aportul său direct. De exemplu în martie 2015, Silvia Radu a cerut ca prețul energiei electrice să fie majorat cu cel puţin 50 la sută.

Peste câteva luni, însă, Silvia Radu a cerut majorarea tarifului cu 36 la sută, dar şi includerea unei sume de un miliard 280 de milioane de lei drept ”deviere financiară”, care să fie achitată în viitor.

Din funcţia de preşedinte al Gas Natural Fenosa, Silvia Radu negocia la greu pentru investitorul străin spaniol şi chiar a ameninţat statul Republica Moldova cu pornirea unor litigii internaţionale.) Asta în condițiile în care, din datele unei Hotărâri a Curții de Conturi din 2002, dar și din rezultatele auditului efectuat de ANRE în 2013, rezultă că practica umflării tarifelor, prin includerea nejustificată în costul plătit de consumatori a unor cheltuieli exagerate ale companiei, a persistat pe tot parcursul activității desfășurate în Republica Moldova de către fostul angajator al Silviei Radu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: