image
Sursa foto: Jurnal.md

De ce o mască costă de zece ori mai mult, iar prețul la motorină crește în sezonul agricol? Întrebări pentru Dodon și Chicu

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a adresat azi în cadrul unui briefing de presă zece întrebări actualei guvernări pe care o acuză că nu a întreprins nimic pentru a elimina monopolurile și schemele de corupție în cele 10 luni de activitate.

„Republica Moldova a devenit țara veniturilor mici și a prețurilor mari. Nu e o noutate că în țări cu salarii și pensii de câteva ori mai mari decât la noi, deseori prețurile sunt mai mici. Asta se referă și la prețurile la mâncare, și la medicamente, și la îmbrăcăminte, și la servicii comunale și la multe altele. E normal așa? În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii însă sunt furați de miliarde de lei”, a declarat liderul PAS.

În context, Maia Sandu a adăugat că pentru a majora pensia minimă până la 2000 de lei pentru toți oamenii la pensie este nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei.

Potrivit informației dată publicității în 2019 de SIS, din schema contrabandei  cu duty-free bugetul țării a pierdut peste 3 miliarde de lei.

„Procuratura ne-a anunțat anul acesta că doar de la MetalFeros s-au mai furat 1.2 miliarde de lei. Acestea și multe alte miliarde nu ajung în bugetul statului, iar cei care stau în fruntea statului ne spun cu fața tristă că nu au bani”, a mai spus Maia Sandu. 

În context, ea a ținut să adreseze zece întrebări președintelui Igor Dodon și premierului Ion Chicu: „E vremea să răspundă pentru schemele de corupție pe care le protejează și din care se hrănesc, pentru incompetență și pentru promisiunile mincinoase”, a adăugat Maia Sandu.

  1.  De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
  2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
  3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
  4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
  5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?
  6.   De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?
  7.   De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?
  8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
  9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
  10.  De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

„Acestea sunt doar o parte din întrebările oamenilor noștri adresate către conducerea acestei țări care nu are curajul  să meargă și să asculte aceste întrebări și să ofere răspunsuri cetățenilor”, a conchis liderul PAS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: