Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Plahotniuc s-a bucurat de două pașapoarte de serviciu cu mult timp înainte de a intra în politică

Două pașapoarte de serviciu. Unul emis în 2000, altul în 2007. Emitent – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Beneficiar – Vladimir Plahotniuc, pe atunci doar om de afaceri. Cu aceste documente Plahotniuc a trecut hotarul Ucrainei de mai mult de 10 ori, inclusiv în scop diplomatic. Și omul de afaceri Vaja Jhashi a beneficiat de pașaport de serviciu, pe care l-a ridicat la nicio lună după ce a devenit cetățean al Republicii Moldova. Informația a ieșit la suprafață după ce RISE Moldova a reușit să consulte Registrul de frontieră al Ucrainei.

Vladimir Plahotniuc s-a bucurat de beneficiile pașaportului de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic. Datele intrate în posesia RISE demonstrează că, între anii 2005-2009, Plahotniuc a traversat hotarul Ucrainei de cel puțin 11 ori în baza a două pașapoarte de serviciu deținute în perioada 2000-2011. Scopul declarat al vizitelor: turistic, privat și chiar diplomatic.

8 septembrie 2005. Plahotniuc urcă la bordul unui avion privat cu destinația Kiev. Scopul declarat la intrarea pe teritoriul Ucrainei – „turism”.

16 februarie 2008. Plahotniuc zboară în Odesa, tot la bordul unui avion privat. De data asta vizita a avut scop „privat”. Nu se reține mult pe malul Mării Negre și, în aceeași zi, revine în Republica Moldova.

5 аugust 2008. Plahotniuc își ia zborul din Chișinău spre Kiev, de unde revine în aceeași zi. Călătoria-fulger a avut scop „diplomatic”.

Sunt câteva din călătoriile lui Plahotniuc în care acesta a prezentat grănicerilor ucraineni pașaportul său de serviciu. Document care i-a permis, potrivit unui răspuns oferit de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, să treacă frontiera în regim preferențial.

PRIMUL PAȘAPORT

№ S0004406. Emis la – 14 noiembrie 2000. Expiră la – 30 decembrie 2002. Acestea sunt datele primului pașaport de serviciu a lui Vladimir Plahotniuc care apare în baza de date a grănicerilor ucraineni.

În 2000 Plahotniuc avea 34 de ani. Cu ce se ocupa atunci – nu știm. Anii 1998-2001 sunt o perioadă albă în CV-ul publicat pe pagina Parlamentului, perioadă reluată în 2001, când obține la Universitatea Tehnică din Moldova diploma de inginer în Tehnologia Industriei Alimentare.

Plahotniuc și-a folosit primul pașaport de serviciu pentru a trece în zbor de mai multe ori hotarul țării vecine, conform informațiilor analizate de RISE Moldova. Una dintre călătorii a avut loc pe 29 septembrie 2006, când teoretic pașaportul cu datele S0004406 era expirat deja de peste patru ani.

Atunci Plahotniuc a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și a aterizat pe Aeroportul Borispol din Kiev. În țară a revenit a doua zi, scopul declarat al vizitei fiind – turism, potrivit datelor din registrul de frontieră ucrainean.

RISE nu a reușit să afle cum a fost posibil acest lucru și dacă într-adevăr a călătorit cu un act expirat sau pur și simplu valabilitatea acestuia fusese între timp prelungită.

AL DOILEA PAȘAPORT

№ S0005486. Emis la – 6 martie 2007. Expiră la – 6 martie 2011. Acestea sunt datele celui de-al doilea pașaport de serviciu al lui Vladimir Plahotniuc identificat de RISE în baza de date a grănicerilor ucraineni. Cu acest document Plahotniuc a traversat frontiera ucraineană de cel puțin opt ori. Scopurile de bază au rămas aceleași: personale, de serviciu, la care s-au mai adăugat și misiuni diplomatice.

În majoritatea cazurilor, Plahotniuc a trecut hotarul cu avionul personal, cu numărul de înregistrare NBL101, navă înregistrată pe numele companiei Nobil Air din Republica Moldova. Ulterior, compania aeriană a fost vândută primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în furtul miliardului.

Același avion a fost folosit de mai multe ori în diferite călătorii atât de către oligarhul transnistrean Victor Gușan, cât și de către actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Într-un răspuns oficial către RISE Moldova , Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) doar a confirmat autenticitatea pașapoartelor identificate de RISE, fără a intra în detalii. Motivul – „termenul de păstrare a dosarelor privind eliberarea pașapoartelor de serviciu este de 5 ani.”

În același timp instituția a specificat că pașapoartele „S0004406” și „S0005486” au fost eliberate în conformitate cu legislația în vigoare la acel moment, care prevedea posibiltatea eliberării pașaportului de serviciu „persoanelor care pleacă peste hotarele țării în componența delegațiilor oficiale prezidențiale, parlamentare, guvernamentale, pentru perioada deplasării.”

Din care anume delegații oficiale a făcut parte Vladimir Plahotniuc practic încontinuu timp de peste 10 ani, ministerul nu precizează. În același timp serviciul de presă al Guvernului ne-a informat că, în perioada 2002-2009, actualul lider democrat „n-a făcut parte din delegațiile oficiale ale Președintelui Republicii Moldova în vizitele efectuate peste hotarele ţării şi nu a deţinut funcţia de consilier al Prim-ministrului.”

Conform aceluiași răspuns al executivului, Plahotniuc a fost o singură dată parte într-o delegație oficială. S-a întâmplat în noiembrie 2007, când, „în calitate de Preşedinte al SA Petrom Moldova”, a intrat în componența unui grup de oameni de afaceri „care l-a însoţit pe Prim-ministrul Vasile Tarlev la Summit-ul şefilor de guverne ale statelor membre ale Iniţiativei Central Europene, desfăşurat la Sofia, Republica Bulgaria.”

În perioada 2017-2018 RISE Moldova a expediat mai multe solicitări în adresa actualului lider democrat. Prin intermediul acestora, RISE Moldova a încercat să precizeze în virtutea cărei funcții sau misiuni a primit cele două pașapoarte de serviciu și în general de ce a avut nevoie de ele, întrebări la care Plahotniuc nu ne-a răspuns nici până prezent.

Iar Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, a ținut doar să precizeze, de fiecare dată când ne confirma recepționarea mesajelor noastre: „Voi transmite solicitarea voastră, dar nu vă pot promite mai multe. Nu ține de competența mea.”

FUNCȚIILE SECRETE ALE LUI JHASHI

Nu doar Plahotniuc a vizitat Ucraina cu documente speciale. Și businessmanul Vaja Jhashi a fost titularul unui pașaport de serviciu. Ministerul de Externe i-a eliberat actul de călătorie pe 26 ianuarie 2006, la mai puțin de o lună de când Jhashi a obținut cetățenia Republicii Moldova.

Jhashi este fondatorul și proprietarul Trans-Oil Groups, holding agroindustrial specializat în prelucrarea și exportul cerealelor și unul dintre cei mai importanți actori de pe piața regională. De asemenea, businessmanul este coleg cu Plahotniuc în Consiliul de administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată de actualul lider democrat.

Jhashi și-a ridicat pașaportul de serviciu, cu seria și numărul S0005299, în 2006, iar în următorii doi ani, conform datelor din registrul de frontieră ucrainean, l-a folosit de cel puțin 25 de ori pentru a traversa hotarul țării vecine. Scopurile declarate ale vizitelor au fost „de serviciu” și „de afaceri”.

Ministerul de Externe a confirmat pentru RISE Moldova că pașaportul de serviciu „S0005299” a fost emis pentru „ieșiri din, și intrări în Republica Moldova, cu scopul unor sarcini de serviciu în afara granițelor”. Însă în răspunsul primit nu găsim detalii despre ce sarcini de serviciu a fost vorba, motivul invocat fiind același ca și în cazul lui Plahotniuc – termenul de păstrare a documentelor în arhivă a expirat și dosarul a fost distrus.

Potrivit Cancelariei Guvernului, în perioada 2001-2016 Jhashi n-a făcut parte din nicio delegație oficială a Republicii Moldova și „nu a fost și nu este angajat al Cancelariei de Stat”. Dar în ianuarie 2018 acesta l-a însoțit pe actualul premier democrat, Pavel Filip, într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite.

Jhashi nu a răspuns la apelurile și mesajele RISE Moldova, iar holdingul pe care-l reprezintă ne-a ignorat solicitările prin care am cerut realizarea unui interviu cu omul de afaceri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: