image
Sursa foto: jurnal.md

Vladimir Țurcan și Domnica Manole, numiți în funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului

UPDATE 12:49 // Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți în calitate de judecători la Curtea Constituțională din partea Parlamentului. Ambii candidați au acumulat câte 54 de voturi.

Noii judecători constituționali au depus jurământul de la tribuna centrală a legislativului.

Totodată, au depus jurământul și judecătorii la CC numiți de Guvern - Nicoale Roșca și Liuba Șova și cei numiți de CSM - Eduard Ababei și Serghei Țurcan.

UPDATE 12:41 // „Căutați doar pretexte pentru că o persoană din sistem s-a opus sistemului creat de voi. Verticalitatea de a care a dat dovadă demonstrează că e cel mai potrivit candidat. Nu sunteți voi persoanele potrivite ca să vorbiți de integritate”, a menționat deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, cu referire la fracțiunea PD.

„Noi vorbim de valorile promovate de voi, nu de noi”, a răspuns Candu. Totodată, Candu l-a întrebat pe Vladimir Țurcan dacă deține și alte cetățenii pe lângă cea a RM.

„Am doar cetățenia RM”, a spus Țurcan. „S-a vehiculat în presă. Dețineți cetățenia Rusiei?”, a insistat Candu. „Răspunsul a fost clar. Toată lumea a înțeles răspunsul”, a intervenit Zinaida Greceanâi.

UPDATE 12:36 // Pavel Filip l-a întrebat pe Vladimir Țurcanu dacă va iniția revizuirea deciziei privind limba română. Totodată, Filip i-a întrebat pe candidați ce limbă vorbesc.

„Sunt proceduri stabilite de lege. Nu depinde de mine personal. Vorbesc în limba moldovenească cum m-a învățat mama și tata. Întrebarea este prea politizată. Nu e importantă denumirea limbii, ci statul să fie suveran și independent”, a spus Țurcanu.

UPDATE 12:29 // A început runda de întrebări către candidați.

„Cetățenii au votat pentru Platforma DA pentru că au promis meritocrație și transparență. Ați participat la două concursuri la Parlament și Guvern, pe care le-ați picat. La CSM ați fost exclusă. Considerați că meritați după aceste eșecuri să fiți numită ca judecător la CC?, a întrebat-o Andrian Candu pe Domnica Manole.

„Unica afiliere a mea este legea. Nu am fost și nu sunt membru de partid. Am candidat pe lista blocului ACUM, ca orice cetățean care are drepturi. Vă garantez că mă voi ghida doar de lege, asta am făcut în activitatea mea. Trei ani am luptat pe baricade pentru democrație”, a menționat Domnica Manole.

„Deci meritați pentru că ați participat la proteste? Să vă fie rușine față de colegii de breaslă care au participat la concursuri”, a spus Candu.

_____

Fosta judecătoare Domnica Manole și deputatul PSRM Vladimir Țurcan sunt candidații la funcția de judecător din partea Parlamentului. Candidaturile acestora au fost înaintate astăzi în plenul Parlamentului.

Comisia Juridică, numiri și imunități aprobase inițial candidatura lui Dumitru Pulbere, fost judecător la CC. Potrivit deputaților, legea însă nu permite mai mult de două mandate în această funcție.

„Considerăm că sunt profesioniști și nu vor permite abordarea voluntară a Legii Supreme”, a declarat unul din autorii proiectului de numire, socialistul Vlad Bătrâncea.

„Din punct de vedere al profesionalismului nu punem la îndoială, dar din punct de vedere al transparenței ați dat-o în bară. Ați spus că veți acționa altfel, dar continuați cu acele proceduri care există de ani de zile”, a comentat deputatul PD Andrian Candu, referindu-se la apartenența de partid.

„Fiecare din acești doi candidați care partid reprezintă?”, a insistat colegul său de partid, Vladimir Cebotari.

„La momentul în care vor deveni judecători ai CC, se vor subordona Constituției”, a fost răspunsul lui Bătrâncea.

„Cel puțin unul din candidați a fost văzut în sectorul media drept o persoană care dădea consultații, are probleme cu declarațiile de avere. Ați făcut acea evaluare și dacă doamna candidat care a picat concursurile la Parlament, Guvern și CSM a trecut aceste filtre”, a afăugat Cebotari.

„Parlamentul poate constata abateri legale când există decizii definitive ale instanței. Candidatul a fost urmărit tendențios aproape trei ani. Au fost filate rudele. Instituțiile de stat controlate de PD au căutat. Dacă ați găsit încălcări legale, la sigur acest candidat ar fi fost tras la răspundere penală. Această persoană nu are astăzi niciun singur conflict cu legea”, a spus Vlad Bătrâncea.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan, iar Guvernul - pe Nicoale Roșca și Liuba Șova

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: