image
Sursa foto: mei.gov.md

Contract SEMNAT: Compania care va implementa controversatul program privind cetățenia prin investiție

Un consorțiu internațional format din companiile MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. va implementa programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Contractul de prestare a serviciilor a fost semnat astăzi dintre reprezentanții consorțiului și ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

Potrivit lui Gaburici, în următorii cinci ani, volumul investițiilor ar putea atinge o valoare de 1,3 miliarde de euro.

Membrii Comisiei susțin că Consorțiul câștigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova.

„Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experiență internațională”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, președinte al Comisiei.

Conform contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului.

„Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții”, se spune în comunicatul de presă al Ministerului Economiei.

Potrivit sursei, în cadrul implementării contractului, liderul consorțiului câștigător, MIC Holding LLC, se va axa pe creșterea investițiilor străine directe, elaborarea unui brand de țară în vederea consolidării percepției globale a Republicii Moldova și dezvoltarea domeniului imobiliar.

Precizăm că, potrivit prevederilor legislative, străinii pot obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Legea a fost criticată de experții de la Transparency International Moldova, care spun că aceasta comportă riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de provenienţă dubioasă.

Totodată, din cauza unor amendamente votate la sfârșitul lui mai, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publice, Roman Boțan, și-a dat demisia. Deputalul a declarat că noile prevederi comportă riscuri de securitate națională, dar și de corupție. „În conformitate cu prevederile adoptate acum, sintagama „5 mii de persoane” s-a modificat în „5 mii de solicitanți principali”. Deci limita este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii”, spunea atunci Boțan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: