image
Sursa foto: cotidianul.md

Vitalie Călugăreanu // Vânzătorii de minciuni

Că politicienii ne mint, asta o știm. Toți ne mint. Unii însă, o fac de parcă am fi proștii satului, desconsiderându-ne. Ne cred niște cretini, niște uituci, niște viețuitoare lipsite de spirit de analiză. Imaginați-vă că oamenii aceștia întrețin, din banii noștri, o adevărată mașinărie prin care ne vând minciuni în fiecare zi. În timp ce noi, de exemplu, mergem la cules struguri, ei merg la slujbă să ne vândă minciuni. Unii construiesc strategii prin care să ne mintă pe termen lung, alții ne mint haotic, mizând pe faptul că suntem niște uituci și că nu ne mai amintim ce ne-au promis cu o lună sau cu un an în urmă. Asta în timp ce noi îi plătim ca să facă strategii de bună guvernare.

Să ne amintim câteva exemple în care am fost prostiți: „PD nu este în drept să dețină două funcții supreme în stat, astfel încât, va ceda funcția de președinte al Parlamentului. În Parlament a fost formată majoritatea de coaliție, care a aprobat Guvernul. Noi înțelegem că guvernarea de coaliție presupune anumite reguli. Primind funcția de prim-ministru, noi vom renunța la funcția de speaker al Parlamentului”, declara Andrian Candu în ianuarie 2016 după învestirea nocturnă, cu proteste, a Guvernului Filip.

Ca să fie mai convingători, Marian Lupu, care „gândea” (ticul lui verbal) că accentul lui bucureștean îl face carismatic, ne asigura că ceea ce spune Candu se va întâmpla 100%: „Partidul Democrat înţelege că avem o guvernare de coaliţie şi nu poate ca o componentă din majoritatea parlamentară să ocupe toate funcţiile-cheie în stat. Această formă de guvernare presupune un echilibru, de aceea Partidul Democrat va ceda funcţia de preşedinte al Parlamentului. Aceasta se va întâmpla, 100%, până la alegerea şefului statului”, spunea Lupu la RTR-Moldova.

Când, peste un an, a fost întrebat de jurnaliști de ce încă deține funcția de președinte al Parlamentului, Candu a răspuns: A, știți, „nu există o pretenție la acest subiect din partea partenerilor de coaliție (adică din partea PL – n.n.), fiind o acțiune de echipă”. Asta în timp ce Dumitru Diacov declara la N4 că „despre plecarea lui Andrian Candu din funcția de șef al Legislativului, nici nu s-a discutat vreo dată”.

La 15 octombrie 2015, Vlad Filat a fost plasat în arest. PLDM se ruina accelerat. „Vreți să distrugeți acest partid? Pescuiți deputați din PLDM?”, a fost întrebat, o lună mai târziu, Andrian Candu. „Pentru noi este important ca PLDM să rămână integru și să fie puternic”, le spunea Candu jurnaliștilor cu o mină serioasă.

Între timp, PLDM a rămas cu doar 5 deputați din 23 câți au intrat în Parlament pe listele acestui partid în 2014.

Dar despre declarația lui Andrian Candu, făcută pentru presa din Letonia, despre intenția de a angaja o compaie internațională care să estimeze pagubele ocupaţiei ruseşti în Transnistria, vă mai amintiți? Ați mai auzit ceva despre aceasta de atunci? Dar nu-i așa că acea declarație v-a făcut, pe unii, să credeți că PD-ul și Plahotniuc sunt oponenți ai intereselor Rusiei în Moldova? Nu-i așa că unii ați exclamat: – Uite mă, cum luptă curajosul și pro-europeanul PD cu ditamai Rusia lui Putin?

Ce avem în realitate? La 16 septembrie 2010 Partidul Democrat din Moldova şi Partidul „Rusia Unită” („Единая Россия” – al lui Vladimir Putin) au semnat un Acord de colaborare. Acordul a fost semnat la Moscova de către Marian Lupu şi Boris Grîzlov.

Ce înseamnă aceasta? Ne explică Bogdan Țîrdea într-o declarație făcută în 2010 pentru „Europa Liberă” pe care o reproduc integral: „În primul rând, semnarea unui tratat, de exemplu, de colaborare cu Partidul „Edinaia Rossia” reprezintă un semnal foarte clar pentru o bună parte a electoratului moldovenesc că Rusia susţine anume această forţă politică sau pe acest lider politic şi că anume aceştia trebuie votaţi”.

Ce partide din Moldova au mai semnat acorduri de colaborare cu partidul lui Putin? Partidul Socialiștilor condus, de facto, de Igor Dodon. Acordul a fost semnat anul trecut, în luna iunie, de către Zinaida Greceanîi și Dmitri Medvedev.

Acum mai recitiți odată ce spunea mai sus Țîrdea despre semnificația acordului semnat cu „Edinaia Rossia”.

De dragul adevărului, trebuie să spun că, la 4 octombrie 2017, în cadrul unei emisiuni la „Moldova 1”, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat ”renunță” (așa a spus – nu „denunță”) la acrodul semnat cu ”Edinaia Rossia”. Vreun document oficial, pe internet, precum că că PD s-a retras din parteneriatul cu partidul lui Putin eu nu am găsit. Rugăm, pe această cale, PD-ul să publice un astfel de document (cu data la care a fost emis) dacă el există, altiminteri supoziția privind originea rusească a binomului Plahotniuc-Dodon rugăm să fie asumată până la alegeri, astfel încât electoratul să vă voteze în cunoștință de cauză (adică prin prisma tălmăcirii date de Țîrdea).

În acest context, merită amintită și o declarație a unui fruntaș ex-comunist a PD, Sergiu Sîrbu. Omul acesta, atunci când l-a părăsit pe Voronin, a difuzat o declarație în care enumera 5 motive pentru care pleacă din PCRM. Al treilea motiv scris pe hârtiuță de Sîrbu suna astfel: „Dorinţa mea de a participa la construirea unei stângi politice puternice nu poate prinde contur în PCRM, pentru că acest partid doreşte să conducă singur ţara, în ciuda tendinţelor care arată clar scăderea partidului”. Deci, reiese de aici că Sergiu Sîrbu a venit în PD ca să participe „la construirea unei stângi politice puternice”. În coaliție cu pro-europeanul Leancă, semnatarul Acordului de Asociere la UE… Înseamnă cumva, în viziunea lui Sîrbu, o încrengătură post-electorală PD-PSRM, după februarie 2019, „stânga politică puternică” la care visa în decembrie 2012? Oare cât de confortabil se simt Leancă, Ghilețchi, Carpov și alții într-o combinație premergătoare unui astfel de scenariu?

Dar despre declarația lui Iurie Leancă, făcută la Bruxelles în 2014, imediat după semnarea Acordului de Asociere cu UE, despre faptul că, în 2015, vom depune cerere de aderare la UE vă mai amintiți? Hai să ne-o amintim împreună: „Suntem buni nu doar la declarații, dar și la îndeplinirea angajamentelor asumate. (…) Avem un calendar în ceea ce privește obținerea statutului de țară candidat la aderare. În 2015, urmează să depunem cererea de aderare la marea familie europeană”, spunea pe atunci Leancă. Cererea așa și nu a fost depusă, iar UE a suspendat finanțarea din cauza derapajelor antidemocratice și din cauza neimplementării reformelor asumate, în special în justiție. Drepturile omului au fost călcate în picioare în special prin invalidarea alegerilor și a mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Leancă și popular-europenii săi este acum partener de coaliție cu Plahotniuc, înlocuind PL-ul lui Mihai Ghimpu după săltarea lui Chirtoacă de la Primărie.

Să facem un efort ca să înțelegem de ce ne mint politicienii. Deosebirea dintre un om şi un animal este că un animal nu are un ideal. Politicienii s-au născut ca şi noi cu un ideal, dar au văzut că pentru a câştiga alegerile trebuie să mintă, trebuie să promită ceea ce ştiu că nu vor îndeplini. Uitați-vă în lista de promisiuni electorale din 2014 a partidului care controlează astăzi puterea. Nu vorbim de promisiunea de electrificare a căii ferate sau de lansarea unui tren de mare viteză care să lege Moldova de România şi Ucraina. Asemenea proiecte necesită investiții și voință de a muta fizic niște șine de tren. Deci e ceva greu. Nici nu am așteptat că vor face asta. Vorbim de promisiunea „de a apropia și integra Moldova în UE”. Cu actuala guvernare, Moldova a făcut constant pași înapoi pe calea integrării europene din cauza rezistenței patologice la reforme a unor oameni care se tem de pușcărie. Din cauza lor, am ratat finanțarea din partea UE, din cauza legilor votate de ei, care legalizează banii murdari, riscăm izolarea internațională, riscăm să pierdem și banii de la FMI și BM. Sărăcia a căpătat proporții de nedescris în Moldova. Ne apropiem de momentul crâncen al reintroducerii regimului de vize…

Idealul PD nu mai e cel declarat în 2014 – de a apropia și integra Moldova în UE. Nici nu a fost și a trebuit să înțelegem asta în 2010 când PD negocia ba o alianță de stânga cu Voronin (cu participarea lui Nrîșkin), ba una de dreapta cu forțele pretins pro-europene, dar și din angajamentul asumat de PD în 2014 privind „menţinerea neutralităţii militare şi neaderarea la NATO sau la altă alianţă militară”. Nu există integrare europeană fără NATO în condițiile unui conflict armat nestins.

Și nu vă mai amăgiți cu așteptări de genul că politicienii, indiferent de culoare, o să vă rezolve problemele, că le pasă de sărăcia în care trăiți. Politicienii sunt interesați ca cetățenii să aibă probleme, pentru ca ei să le poată specula. Cu cât mai mari vor fi problemele oamenilor, cu cât mai înfricoșătoare va fi fi sărăcia, cu atât mai vulnerabili vom fi noi, cetățenii… Și cu atât mai ușor le va fi speculanților politici să convingă poporul că ei sunt salvatorii.

Vitalie Călugăreanu,

Cotidianul.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: