image
Sursa foto: gov.md

Proprietățile lui Plahotniuc din SUA ar putea să fie înghețate, apoi confiscate; Maia Sandu: Să întoarcă statului ce a furat

Proprietățile pe care fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, le deține în Statele Unite ar putea fi înghețate, apoi confiscate. Despre aceasta a anunțat premierul Maia Sandu după vizita la Washington.

Șefa Guvernului de la Chișinău a primit asigurări din partea oficialilor americani că vor analiza cererea Republicii Moldova de a investiga dosarul fraudei bancare și că vor sprijini autoritățile de la Chișinău în aducerea în fața justiției a celor vinovați.

Premierul Maia Sandu a solicitat sprijinul autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție în investigarea dosarului furtului bancar, precum și înghețarea activelor de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în furt. Vicepreședintele Mike Pence a declarat că autoritățile SUA vor analiza cererea Moldovei de a investiga acest caz.

„Anumite personaje care au beneficiat de furtul miliardului au proprietăți semnificative pe teritoriul SUA. La această etapă, vom lucra cu Procuratura din Moldova și autoritățile din SUA ca să fie înghețate, apoi confiscate aceste proprietăți. Ca să vorbim mai concret, vorbim de Vlad Plahotniuc, care are acolo proprietăți și care trebuie să întoarcă statului ce a furat”, a declarat Maia Sandu.

În cadrul vizitei sale în SUA, Maia Sandu a subliniat că integrarea europeană rămâne obiectivul de bază al Executivului, iar cooperarea cu SUA, în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea bunei guvernări, în sectorul apărării și cel al securității, sunt priorități strategice pentru Republica Moldova.

De asemenea, Premierul a declarat că la etapa actuală nu există condiții propice pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean, iar o eventuală soluție politică nu trebuie să pună în pericol obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul vizitei în SUA, Maia Sandu a avut o întâlnire și cu Ivanka Trump, consilierul președintelui american. Unnul dintre subiectele discutate a fost importanța creării instrumentelor pentru promovarea implicării femeilor în politică și asigurarea oportunităților economice egale pentru toți cetățenii. În acest context a fost menționată posibilitatea accesării fondurilor din noul instrument al Casei Albe, numit Inițiativa pentru Dezvoltare Globală și Prosperitate a Femeilor (WGDPI).

„Am discutat despre posibilitatea de a iniția programe destinate femeilor, pentru a asigura implicarea femeilor în viața politică. Reîntoarcerea femeilor acasă din afara țării și integrarea lor în societate este un subiect căruia îi vom acorda atenție maximă și contăm pe asistența SUA”, a declarat Maia Sandu.

Tot la Washington, . a avut loc o întâlnire a delegației oficiale a Republicii Moldova cu diaspora. Cele mai importante subiecte abordate au fost implicarea și angajarea diasporei științifice din SUA în dezvoltarea Republicii Moldova, situația actuală a sistemului educațional din Republica Moldova, procesul de soluționare a diferendului transnistrean dar și păstrarea vectorului pro-european drept unica modalitate pentru dezvoltarea țării.

Amintim că din delegația oficială au făcut parte Prim-ministrul Maia Sandu; Viceprim-ministrul și Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase; Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu; Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița; Consilierul Prim-ministrului pe Afaceri Externe și Planificare Strategică, Vlad Kulminski; Consilierul Prim-ministrului pe Securitate și Apărare, Victoria Roșa; Secretarul de Stat al MAEIE, Dinu Toderașcu și Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Sergiu Luca

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: