image
Sursa foto: gov.md

Republica Moldova ar putea îngheța relațiile cu FMI; Anunțul făcut de premierul Chicu

Republica Moldova ar putea îngheța relațiile cu Fondul Monetar Internațional. Despre aceasta a anunțat șeful Guvernului de la Chișinău, Ion Chicu.

„Am avut o discuție cu șeful misiunii FMI în Republica Moldova. Ne propunem să discutăm cu ei perspectivele colaborării de mai departe, după finalizarea programului curent care expiră la 20 martie. După cum am declarat și anterior și i-am spus franc și domnului Atoyan, noi orice colaborare cu orice instituție financiară, inclusiv FMI, o vedem doar din perspectiva intereselor Republicii Moldova”, a declarat Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Și aici, pe agenda discuțiilor vine determinarea noastră de a canaliza spre investiții publice sume importante de bani. Dacă FMI va fi suficient de flexibil pentru a accepta viziunea noastră și această determinare, atunci noi vom continua colaborarea cu această instituție. În cazul în care noi nu vom avea flexibilitate, nu-i exclus că va trebui să luăm o pauză în relațiile cu această instituție financiară că vom lua o pauză”, a adăugat acesta.

Premierul a precizat că mai sunt câteva condiții care urmează să fie discutate cu FMI.

„Sunt unele condiții asumate în august, care trebuiau îndeplinite de fostul Guvern până la 31 octombrie. Din discuții am înțeles că se va insista ca noi să le implementăm. O parte din ele îmi par absolut inacceptabile”, a mai spus Ion Chicu.

Amintim că, în septembrie curent, Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat a patra și a cincea evaluare a programului cu Republica Moldova, care presupune accesarea sumei de circa 46,1 milioane dolari SUA.

În total, programul Republicii Moldova cu FMI a fost aprobat în valoare totală de circa 178,7 milioane dolari SUA.

Precizăm că o nouă delegație a Fondului Monetar Internațional va avea o vizită în Republica Moldova în perioada ianuarie - februarie 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: