image
Sursa foto: AFP

Mogherini, după reuniunea CAE: Suntem îngrijorați în privința RM; Vom fi cu ochii pe formarea noului Guvern și programul său

Miniștrii de externe din statele membre ale UE sunt cu ochii pe procesul de formare al noului Guvern de la Chișinău, dar și programul pe care îl va urma.

Sunt declarațiile Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, făcute după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, de la Bruxelles.

„Am discutat despre Republica Moldova, referitor la alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Am evaluat situația la moment. Cu tot respectul pentru politica din țară și cu dorința de a sprijini reformele în RM privind statul de drept și democrația de acolo, ne-am exprimat anumite îngrijorări și am fost cu toții de acord că vom sta cu ochii pe formarea Guvernului și pe programul pe care îl va urma Guvernul”, a declarat Federica Mogherini în cadrul unei conferințe de presă.

Șefa diplomației europene a adăugat că UE va monitoriza în continuare implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

„Nu ține de noi să ne implicăm în discuții despre coaliții și despre formarea Guvernului, dar absolut ține de noi să rămânem vigilenți la respectarea statului de drept și implementarea agendei prevăzute de Acordul de Asociere cu Republica Moldova, care este un partener-cheie în Parteneriatul Estic”, a mai spus Federica Mogherini.

Amintim că, în concluziile sale din februarie 2018, Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a exprimat regretul cu privire la faptul că noua lege electorală nu abordează unele dintre recomandările esențiale din avizul comun al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și al OSCE/Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, reamintind că alegerile transparente, deschise tuturor și credibile la nivel central și local sunt de o importanță majoră.

Consiliul a subliniat atunci că ar trebui canalizate de urgență noi eforturi către o combatere mai fermă a corupției, încununată de rezultate palpabile, care să fie însoțită de o reformă profundă a sistemului judiciar, inclusiv a parchetului. De asemenea, Consiliul a remarcat faptul că acest proces de reformă ar trebui să includă anchete și urmăriri penale amănunțite, imparțiale și cuprinzătoare ale tuturor celor implicați în frauda bancară masivă care a fost expusă în 2014.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: