image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Sârbu nu a fost lăsat la ședința Consiliului Suprem de Securitate: „Am fost bruscat de ofițerii de pază și scos cu forța”

Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sârbu, care este membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate în calitate de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, nu a fost lăsat astăzi la ședința CSS.

Serviciul Protecție și Pază de Stat a refuzat să-i ofere acces lui Sergiu Sârbu. După incident, Sârbu a susținut un briefing, alături de deputați din Partidul Șor.

„Asistăm astăzi la o gravă încălcare a principiului separației puterilor în stat și o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură. Președintele RM nu reprezintă puterea absolută în stat. Nu am nevoie de aprobarea cuiva pentru a participa la întrunire, deoarece vin ca membru din oficiu, ca reprezentant al Parlamentului, nu ca politician, doar instituțional. Am fost bruscat de ofițerii de pază și practic scos cu forța din instituția prezidențială”, a declarat Sârbu.

Asta deși, spune deputatul, ieri a primit o invitație oficială pentru a participa la această ședință, în cadrul căreia sunt discutate mai multe subiecte, inclusiv despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Abia astăzi dimineața, deja după incident, am găsit în poștă o scrisoare cu recomandarea ca să mă abțin să vin la ședință. Are denumirea „scrisoare lui Serioja Sârbu”. Trec peste faptul că autorii acestui mesaj au ignorat regulile limbajului oficial. Argumentul formal a fost că eu aș fi în unele conflicte de interese, dar nu s-a explicat care anume și la ce subiect. Intuiesc că subiectul dureros pentru doamna Sandu este concesionarea Aeroportului, doar că nu am înțeles ce conflict am cu acest subiect”, a mai spus deputatul.

Precizăm că, în cadrul primei ședințe a CSS, Maia Sandu a anunțat că are anumite rezerve în privința conducătorilor unor instituții de stat, membri ai acestui Consiliu și că își va rezerva dreptul să nu-i invite la unele ședințe atunci când există riscul unui conflict de interese

Din componenţa CSS fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, ministrul Apărării, ministrul de Interne, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, procurorul general şi guvernatorul Băncii Naţionale.

Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane, printre care Secretarul General al Președinției, Andrei Spânu, consilierii prezidențiali Olesea Stamate, Veaceslav Negruța și Ala Nemerenco, deputații Igor Grosu, Chiril Moțpan și Sergiu Litvinenco, viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu.

Totodată, din CSS mai fac parte experții independenți Sergiu Gaibu, Tatiana Răducanu și Vladislav Kulminski.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: