image
Sursa foto: Reuteurs

Angela Merkel, nevoită să se abţină de la votul privind nominalizarea Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost nevoită să se abţină de la votul privind nominalizarea Ursulei von der Leyen, ministrul german al Apărării, la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, motivul fiind opoziţia din cadrul coaliţiei guvernamentale de la Berlin.

Considerată o apropiată a cancelarului Merkel, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen a apărut ca un candidat surpriză în urma eşecului de a obţine acordul celorlalţi lideri UE pentru nominalizarea lui Frans Timmermans, candidatul socialiştilor la şefia Comisiei Europene, relatează agerpres.ro.

În calitate de prim-vicepreşedinte, Timmermans a avut dispute cu lideri din mai multe ţări din centrul şi estul Uniunii Europene în legătură cu reforme considerate ca având potenţialul să submineze statul de drept.

"Pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen a fost nominalizată în unanimitate, cu o singurp abţinere", a declarat Merkel după reuniunea Consiliului European. "Această abţinere a venit, în conformitate cu regulile germane de conduită privind votarea, de la mine", a adăugat cancelarul de la Berlin.

"Se poate spune că această [nominalizare] a fost aprobată astăzi (marţi, n.red.) fără opoziţie", a declarat Merkel, citată de agenţia Reuters.

Decizia de abţinere a fost luată în urma opoziţiei manifestate de social-democraţi, partenerii de coaliţie ai lui Merkel.

"Social-democraţii nu au putut decide astăzi dacă să fie de acord cu acest lucru, aşa că am fost nevoită să mă abţin," a explicat Merkel.

Martin Schulz, fost lider al social-democraţilor germani, a criticat alegerea Ursulei von der Leyen, afirmând că este cel mai slab ministru din Guvernul Merkel.

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen s-a născut la Bruxelles şi s-a mutat în Germania la vârsta de 13 ani.

Von der Leyen este considerată drept o susţinătoare a aprofundării cooperării la nivel european şi timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere în guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luată în calcul drept o potenţială succesoare a lui Merkel.

Devenită în anul 2013 prima femeie care ocupă funcţia de ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen a întâmpinat numeroase dificultăţi care i-au afectat imaginea.

Starea precară a echipamentului forţelor armate germane a fost o problemă recurentă pe parcursul mandatului său de ministru al Apărării. Mandatul Ursulei von der Leyen a fost marcat şi de un scandal privind contracte de consultanţă.

În cazul în care pe 15 iulie va obţine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: