image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Monument inaugurat de Ziua Armatei Române: Numele basarabenilor executați de NKVD în fostul Consulat Italian, înveșnicite

Monumentul „Cișmeaua Generalului Georgescu P. Ion”, care a fost distrus de sovietici după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruit și inaugurat azi în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Monumentul a fost dezvelit în cadrul sărbătorii Ziua Armatei Române, marcată pe 25 octombrie, sărbătorită și la Chișinău.

Restaurarea monumentului a fost posibilă datorită inițiativei avocatului Iulian Rusanovschi, susținut financiar de mai mulți patrioți. Monumentul este o copie fidelă a celui de cândva, dar care mai cuprinde și o listă a victimelor regimului stalinist, basarabeni executați în vecinătatea cișmelei, între 19 iulie 1940 și 27 iunie 1941, în subsolul NKVD-ului din Chișinău, clădire a fostului Consulat al Italiei, astăzi pe acel loc fiind amplasat restaurantul Sarkis.

ss

Plăcile cu nume dăltuite în piatră ale basarabenilor exterminați de bolșevici au fost fixate pe latura din spate a monumentului. Lista rămâne deschisă.

ss
ss

La eveniment au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, atașatul apărării, militar și aero al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc, Mitropolitul Basarabiei Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Episcopul Basarabiei de Sud Veniamin Goreanu, academicianul Grigore Tinica, istoricul Anatol Petrencu, generalul Ion Corobcean, reprezentant al Ministerului Apărării, alături de alți oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului.

La eveniment au fost prezenți și sponsorii acestui monument: Constantin Popa, Dumitru Șlapac, Adrian Boldurescu, SRL Ceramix, S.A. Apă Canal, SRL Vivantis, S.R.L. Romstal Trade, Î.M. Exdrupo, Î.M. Spații Verzi și Pretura Buiucani.

ss

Generalul Pavel Georgescu Ion a fost un erou în luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti.

Monumentul distrus de sovietici reprezenta un izvor cu apă curată construit în cinstea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. Avocatul Iulian Rusanovschi, împreună cu un arhitect, au început încă acum doi ani cercetările pentru reconstrucţie.

Autorii proiectului și-au dorit să păstreze originalitatea monumentului de altă dată, aşa că reconstrucţia este o copie fidelă. Istoricii s-au ghidat după câteva fotografii rare şi astfel au reuşit să restabilească şi textul de pe una dintre plăcile comemorative.

ss
ss
ss
ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: