image
Sursa foto: libertatea.ro

Rusia pretinde că pregătește vaccinarea în masă a populației contra coronavirusului

Rusia pretinde că pregătește vaccinarea în masă a populației împotriva COVID-19. Informația este transmisă de agențiile de presă locale, citate de digi24.ro.

Testele clinice pentru vaccinul creat de cercetătorii din Moscova s-ar fi încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii care vor fi imunizați, chiar de luna aceasta.

Este vorba despre același vaccin la care o știre recentă susținea că elita rusească - oameni de afaceri și politicieni - ar fi avut acces încă din luna aprilie, din faza experimentală.

Viteza cu care Rusia anunță că a parcurs etapele ridică însă semne de întrebare privind modul în care au fost făcute testele și riscurile asumate.

Săptămâna trecută, oficialii ruși au declarat pentru CNN că, cel mai probabil, pe 10 august sau chiar mai devreme ar urma să fie aprobat vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova.

Însă Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar pretinsa siguranță și eficacitate nu poate fi verificată. Criticii spun că presiunea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală.

Există, de asemenea, îngrijorări, testarea vaccinului la om fiind incompletă.

Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs în întreaga lume și un număr mic se află în studii de eficiență la scară largă, dar majoritatea dezvoltatorilor au avertizat că mai rămâne multă muncă înainte de aprobarea vaccinurilor.

Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte țări și de alte companii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: