image
Sursa foto: Profimedia

Biden, afectat de abrogarea avortului de către Curtea Supremă: „Este pur și simplu șocant. Este cruzime”

Președintele american Joe Biden a criticat dur decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul constituțional la avort, pe care a descris-o drept „o cruzime”, afirmând că sănătatea și viața femeilor americane sunt de acum în pericol.

„Curtea Supremă a făcut azi ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată: a luat dreptul constituțional și fundamental al multor americani. Este o zi tristă, atât pentru americani, pentru toți americanii, dar și pentru Curtea Supremă. Sănătatea și viața femeilor sunt supuse de acum numeroaselor riscuri. Ceea ce s-a întâmplat azi este o realizare a ideologiei extreme și de asemenea reprezintă o eroare tragică a Curții Supreme,” a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii. „Curtea a reactivat legi în anumite state care incriminează avortul ce au fost adoptate după rațiunile anilor 1800. Curtea, practic, a întors SUA cu 150 de ani în urmă. ”, a mai spus Biden.

De asemenea, Biden a solicitat Departamentului de Sănătate să se asigure că contraceptivele sunt disponibile pentru americani, chiar dacă statele încearcă să le restricționeze.

„Această decizie este atât de extremă încât femeile și fetele sunt obligate să poarte copilul violatorului lor. Imaginați-vă o femeie nevoită să poarte în pântece un copil care a fost consecința unui incest. Este o cruzime,” a mai spus Biden.

Președintele a făcut apel la cei care protestează și i-a îndemnat să o facă pașnic. „Nu apelați la violență și intimidări. Știu că multe femei vor întâmpina de acum multe situații grele și vă văd, vă aud, sunt alături de voi,” a adăugat Biden.

Biden le-a cerut cetăţenilor americani să vină la urne în noiembrie la alegerile de la jumătatea mandatului pentru ca în Congres să fie garantată o majoritate favorabilă avortului.

„Avem nevoie de mai mulţi lideri statali care să protejeze acest drept la nivel local. Trebuie să alegem funcţionari care să facă acest lucru”, a declarat Biden, insistând asupra scrutinului care se anunţă dificil pentru tabăra sa politică ce riscă să piardă locuri în Congres în favoarea republicanilor.

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic 'Roe v. Wade' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu şi menţine o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Astfel, state ale SUA conduse de republicani (conservatori), printre care Missouri, Kentucky, Louisiana sau Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, în timp ce state conduse de democraţi (progresişti), precum New York, California, Oregon şi Washington au anunţat că vor apăra dreptul la avort.

Noutăţile partenerilor

comentarii: