image
Sursa foto: joblist.md

Restanțe salariale în mai multe instituții; Angajații şcolilor profesionale: „Salariile noastre și așa sunt mici”

Angajaţii şcolilor profesionale, la fel ca şi angajaţii instituţiilor teatral-concertistice şi a altor instituţii din subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării încă nu şi-au primit salariile pentru luna decembrie.

„Astăzi am primit mai multe semnale precum că profesorii din școlile profesionale, subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, nu și-au ridicat salariile pentru luna decembrie, asta în situația în care dascălii primeau salariul lunar până pe data de 15 a lunii. Totodată au început deja aplicarea penalităților din partea Inspectoratului Fiscal pentru neachitarea serviciilor, nefiind semnate contractele de transferare a banilor pe contul instituțiilor de învățământ”, a declarat deputatul Lilian Carp.

Solicitat de Jurnal.md, Vitalie Belâi, directorul Şcolii profesionale nr. 2 din Chişinău, ne-a confirmat că angajaţii de aici încă nu şi-au văzut salariile pentru luna decembrie.

„De obicei primim până pe data de 15 a lunii. Deocamdată nu am solicitat explicaţii de la minister, deoarece se mai întâmplă ca la început de an să avem astfel de întârzieri. Dar toate documentele au fost semnate, profesorii aşteaptă să fie remuneraţi”, ne-a spus directorul.

La rândul său, Veronica Ungureanu, director adjunct al Şcolii profesionale din Bubuieci, ne-a relevat că au perfectat toate documentele, au încheiat noi contracte conform Legii cu privire la salarizare şi că angajaţii de aici speră ca pe parcursul acestei săptămâni să-şi vadă salariile.

„Profesorii de la noi au salarii nu prea mari, în mediu - de circa 4000 de lei pe lună, de aceea reţinerea lor le creează probleme şi se face imediat resimţită”, ne-a spus managerul adjunct al instituţiei.

Responsabilii de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării nu au comentat deocamdată această situaţie.

Ieri, ministrul Educaţiei, Corneliu Popovici, a avut o întâlnire cu managerii instituţiilor teatrale şi concertistice în cadrul căreia a explicat că reţinerile salariale au loc din cauza procedurii de reorganizare a instituţiilor culturale din instituţii de stat în instituţii publice şi le-a cerut managerilor să urgenteze procedura de deschidere a conturilor de deservire a teatrelor prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor. Ministrul a dat asigurări că imediat ce vor fi deschise conturile vor fi alocate sursele necesare de la bugetul de stat şi angajaţii vor beneficia de salarii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: