image
Sursa foto: euronews.com

Misteriosul lider suprem al talibanilor „iese din umbră”, infirmând zvonurile care spuneau că a fost ucis

Solitarul lider suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a apărut în public în Kandahar, duminică, relatează Reuters. O rară apariție, „emirul” taliban infirmă, astfel, zvonurile cu privire la moartea sa.

Akhundzada, cunoscut în Afganistan drept „liderul credincioșilor”, nu a mai fost văzut în public din august, de când gruparea fundamentalistă a preluat controlul țării, fapt ce a generat zvonuri că acesta ar fi fost ucis.

Un lider al talibanilor, prezent alături de Akhundzada, a spus că liderul suprem a vizitat Jamia Darul Aloom Hakimia, o școală religioasă din Kandahar, sâmbătă.

De când mișcarea fundamentalistă a anunțat formarea unui guvern interimar în septembrie, imediat după retragerea completă a trupelor americane, misteriosul Akhundzada și-a păstrat rolul de lider suprem, pe care îl deține din 2016, autoritatea cea mai înaltă asupra afacerilor politice și religioase ale talibanilor, scrie Digi24.

Deși unii oficiali spun că Akhundzada a mai fost văzut în public, în apariții neanunțate, aceasta a fost prima oară când o apariție a liderului suprem al talibanilor a apărut în presă. Singura fotografie verificată a acestuia datează din 2016, sursa fiind o postare pe Twitter din mai 2016.

Această existență enigmatică a provocat numeroase speculații cu privire la acest personaj. Mai ales în situația în care talibanii nu au confirmat moartea primului lor lider, Mullah Omar, vreme de ani de zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: